LIGE NU:

Folketinget klar med yderligere genåbning: Glæder os til at kunne byde vores gæster velkomne

Dansk Erhverv havde håbet på mere klarhed i aftalen fra onsdag aften, men glæder sig over fremrykket genåbning for biografer, muséer og zoo.

Biografens magiske mørke venter på ny, og elefanterne er klar til nyt rykind, efter at alle Folketingets partier sent onsdag aften blev enige om en aftale for yderligere genåbning af samfundet.

Allerede fra 27. maj kan muséer, biografer og zoologiske haver igen tage imod gæster og se frem til at få penge i de slunkne kasser.

- Der er tale om en gruppe virksomheder, som har lidt voldsomt under coronakrisen. De kan nu se frem til at kunne slå dørene op for besøgende igen 27. maj, og det er naturligvis en god nyhed, udtaler Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Diskoteker, spillesteder og indendørs sport stadig lukket ned

Aftalen om en genåbning blev afsluttet onsdag kort før midnat efter 11 timers forhandlinger. Aftalen betyder at alt, der tidligere har været lukket, kan åbne fra i dag eller på onsdag, med undtagelse af indendørs sport, diskoteker, spillesteder og videregående uddannelser.

At der blev tale om en fremrykket genåbning for blandt andet biografer og zoologiske haver, skete på baggrund af en rapport fra Statens Serum Institut, hvor statsministeren havde fået klare indikationer om, at antallet af indlagte 1. juli vil ligge relativt lavt - trods genåbningen i fase 2. Derfor var der plads til at udvide, lød argumentet fra Mette Frederiksen.

Biograferne glæder sig over at kunne vise film, men man mangler stadig at få detaljer på plads. Derfor er det ikke sikkert, at man kan nå at åbne allerede om seks dage, når den ny aftale træder i kraft.

- I Danske Biografer glæder vi os til igen at kunne åbne dørene og byde vores gæster velkommen i salene. Men før det kan ske, er der en række detaljer og en masse praktik, der skal falde på plads. Det er derfor endnu ikke sikkert, at biograferne i Danmark allerede kan åbne 27. maj, siger Lars Werge, som er direktør for Danske Biografer.

Også hos museerne er der et par brikker, der skal falde på plads med kort varsel. Det handler om kommunalt ansatte, som var hjemsendt, men nu skal hasteindkaldes tilbage på jobbet.

- Vi skal lige have fundet ud af, hvilke regler der gælder for kommunalt ansatte, men eller glæder vi os meget til at tage imod publikum igen, siger direktør Louise Jakobsen fra Københavns Museum og fortæller, at der på museet vil være sørget afstandsmarkering, og der er indkaldt ekstra vagter for at sørge for at optimere sikkerhed og hygiejne for publikum.

Sommerhusturismen skal have klarhed

Regeringen har også besluttet at udvide listen over "anerkendelsesværdige formål" for indrejse i Danmark fra 25. maj.

Eksempelvis må udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, fra 25. maj rejse til Danmark. Men mere kan følge i kølvandet på de lempede restriktioner.

Ifølge aftalen skal regeringen senest 29. maj fremlægge en plan for "en kontrolleret og gradvis genåbning af sommerhusturismen, der er sundhedsmæssig forsvarlig og giver turistbranchen klarhed".

Og det er tiltrængt, lyder det fra Dansk Erhverv.

- Vi ser naturligvis frem til, at der kommer denne klarhed. Det er titusindvis af job og milliarder af kroner, der her står på spil. Vi havde håbet på en afklaring i dag, men der kommer vi så formentligt at vente en uges tid mere, siger Brian Mikkelsen.

Partierne er desuden blevet enige om gradvist at lempe forsamlingsforbuddet hen over sommeren.

Forsamlingsforbuddet hæves således til 30-50 personer fra 8. juni, mens det forventes hævet yderligere fra 8. juli og igen fra 8. august.

- Vi ønskede inden forhandlingerne flere trin i forsamlingsstørrelsen, så der for eksempel kunne være 100 personer samlet 1. juli, 200 personer 15. juli og så videre, hvis ellers sygdomssituationen er under kontrol. Vi ved jo ikke helt konkret, hvordan denne del bliver udmøntet, men en gradvis lempelse hen over sommeren bifalder vi absolut, siger Brian Mikkelsen.

TV 2 har udfærdiget en fyldestgørende liste over genåbningsplanerne, som du kan læse mere om her.

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

Cykler på genbrugsplads Over Kæret

play Ny ballade hos Aalborg Renovation

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

Til forsiden

Til forsiden