Første måling efter valgudskrivelse: Rød blok massivt foran
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Ny meningsmåling bekræfter den seneste tids fordeling af stemmerne. Blå blok halter bagefter.
Tag kandidattesten og se hvilke politikere du er mest - og mindst - enig med
Valgkampen er officielt skudt i gang, og danskerne skal stemme til Folketinget 5. juni.
Og i den første meningsmåling, siden Lars Løkke Rasmussen gik på talerstolen tirsdag eftermiddag, står det klart, at Mette Frederiksen (S) ville blive statsminister, hvis der var valg i dag.
Således viser målingen, at rød blok står til at få 91 mandater – uden Alternativet, mens blå blok får 74.
Målingen er lavet tirsdag eftermiddag, og de netop overståede partilederrunder på DR og TV 2 har derfor ikke haft indflydelse på udfaldet.
Målingen er foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken og bekræfter den seneste tids målinger: blå blok er langt bagefter.
Den statistiske usikkerhed på blokkene er på +/- 3,4 procent.
DF fortsætter med at tabe
Ifølge målingen ville 52,1 procent af vælgerne stemme på partier, der har tilkendegivet at støtte Mette Frederiksen, mens 42,4 procent af vælgerne stemmer på blå partier.
Uden for de to blokke er partiet Stram Kurs, der står til at få 2,1 procent af stemmerne, og Alternativet, der står til at få 3,4 procent. Begge partier har valgt at pege på deres egne formænd som mulige statsministre.
Blandt de store tabere er Dansk Folkeparti. De har i de seneste målinger tabt stort, og ifølge målingen fra Megafon sker det igen. Således står de til at få 11,6 procent af stemmerne. Det er et tab på 9,5 procentpoint siden valget i 2015.
Mange af disse har bevæget sig over blokgrænsen og vil nu stemme på Socialdemokratiet.
Derfor går Løkke ind i en hård valgkamp, siger politisk kommentator Hans Engell:
- Meningsmålingerne er så stærke, at der skal udrettes mirakler under valgkampen, hvis han skal flytte stemmer.
- Løkkes problem er, at han er den eneste, der kan trække stemmer over midten. DF bløder. Og Konservative og LA bytter lidt stemmer internt. Løkke er den eneste, så han kan ikke læne sig tilbage, siger Hans Engell.
- Alt kan ske med Stram Kurs
Både partiet Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne vil ifølge målingen ende under spærregrænsen på de to procent. I den situation vil deres stemmer gå til spilde.
Partiet Stram Kurs, der netop er blevet opstillingsberettiget, står som tidligere nævnt til at få 2,1 procent af stemmerne. Men med en statistisk usikkerhed på +/- én procent in mente, kan det gå begge veje, siger Asger H. Nielsen, der er administrerende direktør i analysevirkskomheden Megafon.
- Riskær og Kristendemokraterne får svært ved at komme ind. Stram Kurs kan man intet sige om. Alt kan ske. De kan komme under én, og de kan komme over fire procent. Lige nu bevæger vælgerne sig ret kraftigt ind og ud, siger han.
Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, meddelte sidste år, at partiet vil pege på ham som statsminister - og bliver han ikke dét, vil partiet ”trække sine mandater ud af ligningen” og dermed hverken støtte Løkke eller Frederiksen.
Men nu viser målingen altså, at Alternativets stemmer alligevel kan være overflødige.
Det er dog ikke ensbetydende med, at en eventuel konstituering bliver let. Eksempelvis har Radikale ønsket indrømmelser på udlændingepolitikken som betingelse for at pege på Mette Frederiksen.