LIGE NU:

God nyhed til de nordjyske kystfiskere: Mindretal tvinger fiskeripakke igennem.

Miljø- og fødevareministeren kommer i mindretal i Folketinget, og det tvinger fiskeripakke igennem.

God nyhed for de nordjyske kystfiskere. Et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF er blevet enige om en pakke, der skal sparke gang i væksten inden for fiskerierhvervet.

Dermed står miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen til at komme i mindretal.

Med 25 punkter vil partierne blandt andet forhøje kvoterne for kystfiskeri, så den fremover bliver tredoblet og stiger til 60 millioner kroner. Samtidig vil flertallet sætte en stopper for de såkaldte kvotekonger, der sidder tungt på mange kvoter.

Endelig vil de indføre en såkaldt gummistøvle-paragraf, som skal sikre, at maksimalt 75 procent af kvoten kan udlejes til andre. I dag er der ingen grænse, hvilket betyder, at ejerne af fiskekvoter slet ikke behøver trække i gummistøvlerne og tage på havet selv. 

Ny fiskeripakke sikrer bedre forhold for de nordjyske kystfiskere

 

Med dagens aftale kommer partierne også med en slet skjult kritik af fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Regeringen har simpelthen sovet i timen, mener de.

- Vi oplever en minister, der har håndteret fiskeriforhandlingerne på en dårlig måde, som går uden om aftalepartierne. Nu er vi kommet i tidsbekneb af hensyn til fiskeriet, som har krav på sikkerhed, hvad der sker efter nytår, siger Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup til TV 2.

Også Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen glæder sig over aftalen.

- De sidste 14 dage har der været radiotavshed fra ministerens side, så vi har følt, at vi kunne lave en bred aftale. Vi hørte jo statsministeren sige i går, at han ønsker brede forlig - og det har vi nu fået her allerede i dag. Vi synes, fiskerierhvervet trænger til nogle bedre ramme vilkår, siger Ib Poulsen til TV 2. 

Partierne fremlægger og vedtager den politiske aftale i Folketinget på onsdag, hvor de i en beretning i Miljø- og Fødevareudvalget pålægger regeringen at gennemføre pakken.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er i øjeblikket bortrejst. Det er derfor endnu uvist om regeringen vil tiltræde aftalen.