Håndværkerfradraget forsvinder helt

Finansloven for 2022 er forhandlet på plads og blev mandag formiddag præsenteret. Det populære håndværkerfradrag bliver afskaffet fra april næste år.

Om få måneder er det slut med håndværkerfradraget.

Det populære fradrag har siden 2011 gjort det muligt at trække udgifter fra til udvalgte håndværkeropgaver. Men fra april forsvinder helt.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) skal det afkøle bygge- og anlægsbranchen, som lige nu er "meget, meget varm". Det siger han mandag ved præsentationen af næste års finanslov:

- Det gør vi blandt andet ved dat fjerne håndværkerdelen ved Boligjobfradraget, men også ved at udskyde nogle projekter.

Det har samtidig allerede været meldt ud, at Boligjobordningens andet ben – fradraget til serviceydelser som rengøring eller børnepasning i hjemmet – i 2022 rulles tilbage til niveauet fra før coronakrisen.

Det kan du stadig få fradrag til

Fra 2022 er det kun muligt at få et fradrag på 6200 kroner per person til arbejdslønnen for serviceydelser i hjemmet eller fritidsboligen.

Det kan for eksempel være:

  • Almindelig rengøring af boligen
  • Vinduespudsning
  • Børnepasning
  • Almindeligt havearbejde

Fra april vil det ikke længere være muligt at få fradrag til håndværksydelser som udskiftning af vinduer, malerarbejde eller isolering.

Servicefradrag skæres ned til en fjerdedel

Med finansloven for 2021 forhøjede regeringen fradraget for service- og håndværksydelser for at holde hånden under danske arbejdspladser.

I hele 2021 har alle danskere derfor kunnet få et fradrag på 25.000 kroner – mod de normale 12.500 kroner – for løn til håndværkere ved energiforbedringer eller klimatilpasninger.

Samtidig blev fradraget til arbejdslønnen for serviceydelser som rengøring, vinduespudsning og visse typer af havearbejde firdoblet fra de sædvanlige 6200 til 25.000 kroner.

Boligjobordningen er dog flere gange blevet kritiseret af eksperter.

Coronapandemien har nemlig pustet til danskernes lyst til at få lappet taget, skiftet vinduer og renoveret køkkenet.

Det har skabt et rødglødende marked for bygge- og anlægsopgaver, hvilket har betydet lange ventetider og høje priser for tusindvis af danske boligejere.

Partier ville fjerne ordningen helt

Pengene til fradragene kan ifølge både eksperter og politikere bruges bedre andre steder.

Derfor varslede regeringen allerede i august, at coronakrisens udvidede boligjobordning ville blive rullet tilbage.

Regeringens støttepartier Enhedslisten, SF og de radikale meldte dog stort set samtidig ud, at de ønskede at fjerne både håndværkerfradraget og servicefradraget helt.

Men ifølge Nicolai Wammen udgør bygge- og anlægsbranchen den største udfordring for dansk økonomi. Og derfor er servicefradraget gået fri.

- Den ordning er med til at holde sort arbejde nede. Og det har vi også en stor interesse i, siger Nicolai Wammen.


Seneste nyt

fra Nordjylland