Her er de tre vigtigste nedslag i nytårstalen
Statsminister Mette Frederiksen (S) krævede i sin nytårstale på årets første dag lige muligheder for alle danskere - uanset bopæl. Foto: Morten Nymand / Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen fortalte blandt andet, at regeringen vil gentænke integrationsindsatsen og vedtage en velfærdslov.
Ganske som forventet fik coronapandemien lov at fylde det meste af den traditionsrige nytårstale, som statsminister Mette Frederiksen (S) holdt på denne årets første dag.
Hun talte om de erfaringer, krisen har givet. Om måden, vi alle har stået sammen om den fælles fjende. Og om de mange helte, der det seneste år har vist sig uundværlige.
- 2020 skriver sig ind i historien som et år, der har haft mange helte på en helt særlig måde. For vores heltedåd under pandemien er også det, vi ikke gjorde. At vi ikke gav hånd, at vi udskød en fest.
- Alle har ydet deres. Vi er i samme båd, lød nogle af de indledende ord fra statsministeren.
Coronakrisen var dog ikke alt, der blev plads til.
Tværtimod leverede statsministeren tre konkrete nyheder i løbet af de godt 15 minutters taletid.
1. Integrationsindsatsen skal gentænkes
Den måske mest markante nyhed var et ønske om at gentænke integrationsindsatsen. Den skal i højere grad bygge på tydelige krav og klare forventninger med "fokus på ret og pligt," lød det fra statsministeren.
Det vil konkret betyde, forklarede hun, at hvis udlændinge i en periode ikke kan forsøge sig selv, vil regeringen foreslå, at de forpligtes til at bidrage med 37 timers arbejde til gengæld for en sin økonomiske ydelse.
- Helt grundlæggende må det være sådan, at når man har fået ophold i Danmark, så skal man selvfølgelig forsørge sig selv, siger Mette Frederiksen.
Derudover luftede statsministeren også udsigten til en hårdere linje mod parallelsamfund. Blandt andet lød det, at hun ikke vil acceptere, at demokratiet lægges for had.
- Som samfund må vi træde mere i karakter, stå fast på vores danske værdier. Radikalisering skal ikke beskyttes, den skal afsløres, siger hun.
2. Regeringen vil vedtage velfærdslov
I talen fandt statsministeren også plads til at tale om sammenhængen på tværs af landet. For ifølge Mette Frederiksen er mulighederne i dag for skævt fordelt. Som eksempler nævnte hun byer, der har måttet sige farvel til politistationer, uddannelser og sygehuse.
- Nogle siger, at "sådan er udviklingen". Men det er ikke en udvikling, der er mange steder afvikling. Og det kan vi ændre, hvis vi vil, siger Mette Frederiksen.
Delen om politistationer er der allerede taget hånd om, da der i december landede et politisk aftale om en flerårig politireform, der blandt andet sikrede 20 nye politistationer fordelt over hele landet. Men i 2021 vil regeringen præsentere forslag, der skal sikre bedre muligheder for at uddanne sig lokalt og for at få sin egen praktiserende læge, lyder det.
- I det nye år vil regeringen foreslå en egentlig velfærdslov. Den skal, hvis den bliver vedtaget, sikre, at pengene følger med, når vi heldigvis bliver flere børn og flere ældre.
- Nok er tyngdekraften en naturlov. Men det er centraliseringen ikke, siger Mette Frederiksen.
3. Håb om et vendepunkt til påske
Mette Frederiksen tror, at påsken i 2021 bliver et vendepunkt, hvor smitten vil være mere under kontrol.
Coronapandemien fyldte som tidligere nævnt størstedelen af årets nytårstale, men selvom alvoren var kendt på forhånd, præsenterede statsministeren midt i sin tale en ny optimisme. Hun nævnte nemlig konkret påskedag, som i år falder 4. april, som et muligt pejlemærke:
- Vinteren bliver hård. Men for hver uge, der går, vil stadig flere danskere være vaccinerede. Jeg tror og håber, at påsken bliver et vendepunkt. Ikke en afslutning, men et vendepunkt. Indtil da må vi holde fast, lød det fra statsminister Mette Frederiksen, som tilføjede, at hun var mere optimistisk nu end nogensinde:
- For hvis vi kan bekæmpe en global pandemi, fordi vi beslutter os for det, fordi vi står sammen, så tænk på alt det andet, vi også kan. Det gælder klimaet, miljøet og naturen.
Statsministeren sluttede talen af med at takke alle danskere for deres indsats.
Flere artikler fra TV 2