Her er det endelige valgresultat - rød blok beholder flertallet

Danmarks Statistik bekræfter, at der ikke bliver ændret på mandatfordelingen.

Der bliver ikke ændret på mandatfordelingen ved folketingsvalget, oplyser Danmarks Statistik efter ekstra grundig kontrol af valgresultatet.

Der er fortsat 87 danske mandater til rød blok. Dertil kommer de tre røde nordatlantiske mandater, og således har rød blok fortsat det snævrest mulige flertal med 90 mandater.

Det fremgår af den validerede opgørelse fra Danmarks Statistik. Dermed er valgresultatet nu endeligt stadfæstet.

Særlig regel taget i brug denne gang

Onsdag blev det endelige valgresultatet udskudt, da Danmarks Statistik meddelte, at de ønskede at gennemføre en ekstra kvalitetskontrol inden offentliggørelsen, fordi valgresultatet har været så tæt.

Danmarks Statistik skulle efter planen have offentliggjort det endelige valgresultat og herunder den validerede mandatfordeling allerede dagen efter valget. Men både onsdag og torsdag blev offentliggørelsen udskudt.

- Danmarks Statistik er nødt til at supplere valgsystemets beregninger med en særlig grundig kvalitetssikring, som tager ekstra tid, lød meldingen torsdag i en pressemeddelelse.

Desuden har dette års stemmeafgivning aktiveret en særlig regel, som findes i folketingsvalgloven. Den handler om tillægsmandaternes fordeling på partier, og den har ikke tidligere været nødvendig at tage i brug.

Årsagen til, at den nu er nødvendig at tage i brug, er, at Socialdemokratiet har fået flere kredsmandater end det samlede antal mandater, som partiet skulle have, hvis det svarede til stemmetallene på landsplan.

Det skyldes, at partiet har klaret sig så godt rundt omkring i de forskellige storkredse, at de har fået mange kredsmandater.

De sidste kandidater må vente lidt endnu

Fem kandidater kan fortsat ikke vide sig helt sikre på, om de er valgt til Folketinget.

Det er den fungerende minister for fødevarer, landbrug og fisker Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet, Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti, Brigitte Klintskov Jerkel fra Det Konservative Folkeparti, Kristian Bøgsted fra Danmarksdemokraterne og Mike Fonseca fra Moderaterne.

Rasmus Prehn og Kristian Bøgsted er begge valgt i Nordjylland.

Danmarks Statistik forventer at kunne melde fordeling af kredsmandater, tillægsmandater, valgte kandidater og stedfortræderrækkefølge ud inden for den kommende uge.


Folketingsvalg 2022

Anne-Marie Jørgensen 11

Trods partileders afgang - nordjysk spidskandidat tror stadig på partiet

20221102-091238-L-2884x1923ma

Her er det endelige valgresultat - rød blok beholder flertallet

play Slut med valgkamp - nu rydder de unge op

021122 Stemme materiale fra valgsted Sæby talt op stkj 4073

Fejlagtige Sæby-stemmer flyttede rundt på mandater i hele landet

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland