Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Hidsigt lavtryk giver mere regn - og vindstød af stormstyrke

Fredagens regnvejr vil blive kraftigst i Nordjylland og østlige del af landet, lyder meldingen fra TV 2 Vejret.

I samarbejde med tv2.dk

Fredagsvejret kan byde på både vindstød af stormstyrke og mere end 10 millimeter regn.

Det regnfulde og blæsende martsvejr fortsætter ufortrødent, når endnu et lavtryk i løbet af fredagen skal passere Danmark med et nyt regnvejr, som bliver efterfulgt af kraftig blæst.

Lavtrykket ligger fredag morgen over den nordligste del af Nordsøen og har kurs direkte mod Danmark, som det under relativ kraftig udvikling vil passere tværs hen over i løbet af eftermiddagen og aftenen.

Der kan falde mere end 10 millimeter regn

I første omgang giver lavtrykkets fronter anledning til det efterhånden daglige og obligatoriske regnvejr, som begynder i Jylland i løbet af formiddagen. Herfra breder det sig hurtigt mod øst.

Allerede inden middagstid har regnvejret passeret Storebælt og tidligt på eftermiddagen vil regnen være nået frem til København.

Fredagens regnvejr vil blive kraftigst i den nordlige og østlige del af landet, hvor lavtrykket ventes at passere direkte igennem. Her kan der frem til sidst på aftenen stedvis falde mere end 10 millimeter regn.

Vindstød af stormstyrke fra i eftermiddag

Hen over den sydlige halvdel af landet nøjes lavtrykket ikke blot med at bringe mere regn, men giver også anledning til blæsende vejr, som i eftermiddag og i aften flere steder kan gå hen og give kraftige vindstød, der kan nå stormstyrke.

Det blæsende vejr ventes især at ramme den vestlige og sydlige halvdel af landet fra ud på eftermiddagen.

Her vil man, når lavtrykkets koldfront passerer, opleve et markant vindspring fra sydvest mod vest og pludseligt tiltagende og stødende vind.

Den kraftigste del af blæsevejret vil kun vare få timer og er hurtigt overstået, men vindstødene kan nå stormstyrke - og lokalt kan det ikke udelukkes, at man et sted eller to vil få vindstød af stærk storm.

Kan ende med ny nedbørrekord

Fredagens regnvejr kommer efter en usædvanligt våd start på marts.

Indtil torsdag er der på landsplan faldet 75,4 millimeter regn, og med udsigt til to nye regnvejr, samtidig med endnu et blæsende vejr skal passere Danmark i weekenden, kan vi inden månedens udgang meget vel ende med at slå nedbørsrekorden for marts.

I marts 1978 faldt der 100 millimeter regn: Det er den mest regnfulde marts siden 1973, hvor man begyndte målingerne.

Usædvanligt blæsende marts

Flere kraftige blæsevejr med vindstød op til stærk storm har i løbet af måneden foreløbigt givet os en usædvanligt blæsende marts.

Vindstødene har med op til 30,2 meter per sekund været de kraftigste målt i marts i fem år, og middelvinden har på landsplan blæst med 5,9 meter per sekund i de første 14 dage af marts måned.

Det er den højeste middelvind målt i nogen marts måned siden 2003.