Højeste antal nye smittetilfælde i over fem måneder
167 er desuden indlagt med sygdommen. Det er det højeste antal siden 18. maj.
1349 personer er testet positive for covid-19 det seneste døgn, viser tal fra Statens Serum Institut.
Man skal tilbage til 21. maj for at finde et tilsvarende højt antal nye smittetilfælde opgjort for én dag.
Samtidig ligger positivprocenten på 2,01, hvilket er der højeste niveau siden januar.
Og hvis stigningen i smittede fortsætter, som vi har set de seneste dage, må vi som samfund begynde at overveje, om det er tid til at bremse den aktivt gennem nye tiltag.
Det mener epidemiolog ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen.
- De her tal er ikke en katastrofe, men hvis de bliver ved med at stige i de kommende dage, så peger det i retning af, at vi skal gøre noget, siger Viggo Andreasen.
Sådan er smitten i Nordjylland
Incidenstallet - dvs. smittede pr. 100.000 indbyggere - målt over de seneste syv døgn:
Frederikshavn: 214,2
Vesthimmerland: 165,2
Thisted: 155,5
Hjørring: 117,6
Brønderslev: 96,7
Aalborg: 87
Jammerbugt: 49,9
Rebild: 45,7
Mariagerfjord: 33,7
Morsø: 20
Læsø: 0
Kilde: Statens Serum Institut
167 er desuden indlagt med sygdommen, hvilket er det højeste antal indlagte siden 18. maj.
Mere sammen i ferien
Epidemiologen påpeger, at vi også sidste år så øget smitte i efterårsferien, da mange har fri og derfor socialiserer mere.
Alligevel er der én ting, som kommer bag på Viggo Andreasen. Nemlig at flere færdigvaccinerede end beregnet bliver syge.
- Selvom vaccinerne er gode, er der noget her, der tyder på, at de ikke er helt så gode, som vi kunne tænke os, siger Viggo Andreasen.
Selvom de vaccinerede er beskyttet bedre, og derfor har mildere sygdomsforløb, bør man fokusere på færdigvaccineredes smitteadfærd, tilføjer Viggo Andreasen. Det er nemlig stadig muligt for dem i et vist omfang at smitte videre.
"Lige lovligt optimistiske"
Viggo Andreasen påpeger, at vi som samfund måske har været "lige lovligt optimistiske" omkring, hvor hurtigt smitten vil stige.
- Vi har besluttet, at vi skal leve med noget coronasmitte i samfundet. Men der er jo grænser for, hvor meget smitte der kan være, før det begynder at genere i sundhedsvæsenet, siger Viggo Andreasen.
Hvis den stigende tendens fra de seneste dage fortsætter, mener Viggo Andreasen, at det kunne give mening at sætte fokus på yderligere tests og isolation af smittede som tidligere i pandemien.