LIGE NU:

Ikoniske strandhuse drev rundt på stranden i stormen – her er historien bag de eksklusive hvide huse

Vestkystens badehuse er hvert år udsatte i dårligt vejr. Alligevel er de eftertragtede, og ventelisterne er lange.

Det var et trist syn, der mødte flere ejere og forbipasserende, da de mandag trodsede det stormende vejr og gik ned på stranden i Nordvestjylland.

Her hamrede bølgerne mod de ikoniske hvide strandhuse, som ligger ved Løkken og Blokhus.

I strandkanten i Løkken kæmpede en flok husejere for at redde deres strandhuse fra at blive skyllet til havs af bølgerne.

 
 
Foto: Mogens Jørgensen

Flere af husene var blevet trukket med bølgerne og drev rundt på stranden, hvor vandstanden var steget markant på grund af blæsevejret. Erfaringer fra tidligere år havde fået flere af ejerne til at forsøge at sikre deres hus.

Anja Laustsen og hendes familie har blandt andet sat deres badehus på stolper, så det ikke rykker sig.

- Alligevel var jeg nede for at tilse huset tre gange, for hvis naboernes svømmer, kan det ramme ind i vores, og det ville være træls at komme ned til et smadret hus, siger hun.

- Jeg har tidligere stået i vand til taljen for at skubbe andre badehuse udenom vores. Det kan give katastrofale skader, hvis de rammer ind i hinanden.

Udsigten fra Anja Laustsen og familiens badehus. Når det er højvande, kommer vandet næsten helt op til huset.
Udsigten fra Anja Laustsen og familiens badehus. Når det er højvande, kommer vandet næsten helt op til huset.
Foto: Magnus Sørensen

150 år gammel tradition

Huset har været i familien i over 20 år, men faktisk har de ikoniske strandhuse været en fast del af kyststrækningerne ved Løkken og Blokhus gennem de seneste 150 år.

Oprindeligt var strandhusene dog forbeholdt de rige feriegæster, der klædte om i husene og badede fra dem.

De blev trukket helt ned til vandkanten for at skærme kvinderne fra mændenes nysgerrige blikke. På den måde kunne de fine badegæster mere eller mindre ugeneret gå i vandet.

 
 
Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix

Frygter, at kysten bliver ædt op

Selvom det er utallige storme siden, står de cirka 480 badehuse på stranden i Løkken og de 47 i Blokhus der endnu.

Anja Laustsens hus er sluppet med mindre skader, og episoder som den i mandags fylder generelt meget lidt for familien sammenlignet med alt det gode.

- Det er den bedste afstresningsmedicin at være i huset. Vi bruger det både, når vi har gæster, men også til at slappe af i efter en lang dag på arbejdet, siger hun.

Trængsel på Løkken Strand. Datoen er ukendt.
Trængsel på Løkken Strand. Datoen er ukendt.
Foto: Løkken Museum/Ritzau Scanpix

Anja Justesen kan dog godt frygte, at vejret over tid kan give skår i glæden.

- Vi kan godt bekymre os om, om vandet æder så meget af kysten, at husene bliver fjernet. Det ville vi være kede af, nu når vi er kommet samme sted år efter år, siger hun.

Udsigten fra Anja Laustsen og familiens badehus. Når det er højvande, kommer vandet næsten helt op til huset.
Udsigten fra Anja Laustsen og familiens badehus. Når det er højvande, kommer vandet næsten helt op til huset.
Foto: Magnus Sørensen

Prisen blev presset op

I dag er der ventelister for at få fingre i et af de populære strandhuse, men familiens hus er købt, inden de blev indført.

Før i tiden kunne badehusejere nemlig frit sælge deres strandret, men den store efterspørgsel pressede prisen i vejret. Med tilhørende huse, der højst må være ni kvadratmeter, blev de solgt for op mod 100.000 kroner.

Det blev der sat en stopper for i 2002, hvor det blev indført, at strandretten ikke længere kunne sælges, men blot lejes. Børn og slægtninge i lige linje kan dog fortsat "arve" den kommunalt ejede strandret.

Udsendelse fra 2018: Kom med indenfor i de ikoniske badehuse i Løkken.

Badehussæsonen går fra maj til september, og det koster 3000-5000 kroner årligt at have strandretten samt at få kørt dem frem og tilbage fra badehusenes vinterresidens på en nærliggende mark. Dertil kommer de udgifter, der er forbundet med stormskaderne.

Stilstand på ventelister

Mens det er stort set umuligt at få fingrene i et af de eftertragtede huse i Løkken, hvor ventelisten i øjeblikket er lukket, kan det teoretisk set lade sig gøre i Blokhus.

Video fra 1. maj 2020: Badehuse stilles op

Her er ventelisten åben - men den kræver tålmodighed. De seneste år er kun få huse blevet ledige.

I mange tilfælde går husene i arv. Og det er da også det, Anja Laustsen håber kan ske med deres families hus, fortæller hun.

- Vores kommer også til at gå videre til børnene, siger hun.