Foto: Simon Knudsen / Ritzau Scanpix

Kommune dropper julegaver til sine ansatte - er for økonomisk presset

Mariagerfjord Kommune har i bedste 'Mads og Monopolet'-stil spurgt sine medarbejdere, om julegaven måtte droppes. Og det har medarbejderne sagt ja til.

I samarbejde med tv2.dk

Der ligger mindst én gave mindre under juletræet hos de ansatte i Mariagerfjord Kommune i år. Her har man nemlig valgt at droppe årets julegaver til medarbejderne. 

Årsagen skal findes i kommunens budget. I august sprang en økonomisk bombe, da det stod klart, at kommunen kom til at mangle 123 millioner kroner på budgettet for 2019. For at komme det sparekrav i møde har kommunaldirektør Lars Clement droppet erkendtligheden til sine 3500 ansatte. 

Læs også Minus på 123 millioner i Mariagerfjord betyder fyringer

- Vi har fyret i kommunen i år, efter vi skulle finde adskillige millioner kroner. Derfor spurgte vi medarbejderne i bedste 'Mads og Monopolet'-stil over mail, om det var i orden at droppe julegaven, og det var der klar opbakning til, siger han.

Sidste år gav man gaver for mellem 100 og 200 kroner, og besparelsen på mindst 350.000 kroner var det værd, fortæller kommunaldirektøren:  

- Der var enighed om, at det var nødvendigt efter et hårdt år, siger han. 

En julegave er en anerkendelse

Fagforbundet FOA organiserer en stor del af de kommunalt ansatte. Her mener man, det er rimeligt at droppe julegaven i Mariagerfjord i år - men det skal ikke blive en dårlig vane. 

- Det er rimeligt, fordi de har afskediget mange medarbejdere, men komplekst, fordi de tilbageværende har skullet løbe ekstra stærkt, siger FOA-forbundssekretær Jens Nielsen.

Ifølge ham ligger der en anerkendelse af medarbejderen i julegaven. 

Læs også Mariagerfjord Kommune vil fyre seks tillidsrepræsentanter

- Man sender et signal om, at vedkommende bidrager positivt, og at personen har værdi, siger han.

Julegaven vender tilbage

Samtidig kan manglende julegaver gøre det sværere at rekruttere medarbejdere. 

- Hvis man overhører, at der er julegaver i nabokommunen, så er det måske ikke afgørende, men det kan da være med til at fastholde eller få folk til at søge job andetsteds, siger Jens Nielsen.

I Mariagerfjord Kommune regner Lars Clement da også med, at det kun er i år julegaven droppes.

- Grundlæggende ser vi det som en god investering, og jeg synes, det er rimeligt at give julegaver, så længe vi ikke rutter med skatteborgernes penge. Medarbejderne har fortjent det, siger han.