LIGE NU:

Mette F. ikke velkommen som 1. maj-taler i Aalborg: - Det er rigtig skidt

Dele af fagbevægelsen i Aalborg savnede støtte fra Socialdemokratiet under de tilspidsede overenskomstforhandlinger.

Det er rigtig irriterende for både Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, at hun som formand ikke er velkommen som taler ved et 1. maj-arrangement i sin hjemby, Aalborg.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, på arbejdernes internationale kampdag, hvor oppositionens leder udelukkende taler på Sjælland.

Mette Frederiksen fortalte i marts, at hun skifter valgkreds fra Ballerup til Aalborg Øst, men få dage efter udmeldingen sagde fagbevægelsen, at hun ikke var velkommen som taler ved deres arrangement den 1. maj.

Fagbevægelsen krævede støtte i forhandlinger

Årsagen var, at Mette Frederiksen under de tilspidsede overenskomstforhandlinger ikke havde taget afstand fra beslutningen om at lockoute hundredetusindvis af offentligt ansatte og et muligt kommende regeringsindgreb for at afslutte konflikten.

quote Man kunne næsten ikke have ønsket en værre indledning på det nye opstillingsforløb, hun skulle igennem i Nordjylland.

Anders Langballe.

Nu er overenskomstforhandlingerne endt uden konflikt og med aftaler, som fagbevægelsen har rost. Men det har ikke ændret ved, at 1. maj-arrangementet i Aalborg er uden politikere og dermed også uden Mette Frederiksen.

- Man kunne næsten ikke have ønsket en værre indledning på det nye opstillingsforløb, hun skulle igennem i Nordjylland. Så uanset, hvordan man vender og drejer det, så er det en rigtig, rigtig skidt start. Men det er formentlig ikke noget, der afgør næste folketingsvalg, siger TV 2s politiske kommentator Anders Langballe.

Fagforeningernes ven?

Socialdemokratiet har tidligere oplyst, at Mette Frederiksen var blevet inviteret til at tale ved arrangementet af LO i Nordjylland.

Den invitation holdt dog ikke, da konflikten spidsede til i marts. Her sagde Mette Lyndgaard, formand HK Aalborg:

- Jeg synes ikke, det er nødvendigt, at hun får taletid på en 1. maj.

Allan Busk, formand for 3F i Aalborg, var enig. 

- Socialdemokraterne giver udtryk for at være fagforeningens venner, og det venskab synes vi ikke rigtig, vi kan mærke i de her dage. De er fuldstændig tavse omkring det her, siger Allan Busk, formand for 3F Aalborg.

De udtalelser har ifølge Anders Langballe ikke har været til Mette Frederiksens fordel.

- Man havde sådan set forsøgt at lægge en plan for, at nu skulle Mette Frederiksen flyve ind i Nordjylland, indtage området og være populær deroppe. Og den første besked, der kommer, er fra nogle fagbosser i Nordjylland, som siger, at hun ikke er velkommen her, siger Anders Langballe.

Tror på forbrødring

Mandag udtalte Mette Frederiksen sig for første gang om overenskomstforhandlingerne.

Her kritiserede hun regeringen for ikke at have skabt et godt forhandlingsklima.

Hun langede blandt andet ud efter innovationsminister Sophie Løhde (V) og den omdiskuterede Moderniseringsstyrelse, der tager sig af statens overordnede arbejdsgiveropgaver. 

Peter James Stark, der er selvstændig rådgiver med en fortid i fagbevægelsen, medgiver, at det må være irriterende for Mette Frederiksen, at hun ikke skal tale i Aalborg den 1. maj.

Han tror dog ikke, at afvisningen fra Aalborg er permanent.

- Nu er hun på Sjælland, og det giver også meget god mening, at man kan sige farvel til sin kreds. Vi har fundet en god aftale med store lønstigninger, så jeg tror også, at de vil tage imod hende med kyshånd, når hun endelig kommer derop, siger Peter James Stark.

Mette Frederiksen talte tirsdag morgen i Ballerup. Resten af dagen er hun i Glostrup, Næstved, Ringsted og Fælledparken i København.