Mette Frederiksen i mail: Det er i spil til hurtigere genåbning

Forud for onsdagens forhandlinger er Statens Serum Institut blevet bedt om at komme med specifikke beregninger på en række nedlukkede områder.

Statsminister Mette Frederiksen er parat til at udvide den såkaldte fase to i genåbningen af Danmark.

Nu giver en mail mere specifikke bud på, hvad der står først til at komme i spil til en åbning tidligere end planlagt. Det er beregninger, som blandt andet omfatter fitnesscentre, kulturinstitutioner, svømmehaller og højskoler.

- Vi vil foreslå, at SSI laver beregninger til en mulig udvidelse af fase to med elementerne fra både fase tre og fire – det vil sige i udgangspunktet alt, som ikke allerede er åbnet skriver Mette Frederiksen i mailen, der er sendt fra Statsministeriet til partilederne.

Her er listen, Mette Frederiksen har foreslået beregninger på

  • Kultur og aktiviteter - herunder museer, kunsthaller, biografer, zoo, botaniske anlæg, sommeraktiviteter for børn og udendørs forlystelsesparker.
  • Offentlig sektor, der er særligt udsat for "sagspukler".
  • Fuld åbning af offentlige forskningsaktiviteter der kræver tilstedeværelse.
  • Voksenuddannelse målrettet ledige (for eksempel AMU) og sprogcentre.
  • Indendørs idræts- og foreningsliv (for eksempel aftenskoler).
  • Øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser.
  • Fuld åbning af DR og TV2.
  • Alle øvrige uddannelser.
  • Yderligere dele af indendørs sports- og fritidsfaciliteter (for eksempel fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller)

Diskoteker er superspredere

Selv om alt i princippet er på tale til en mulig genåbning, er der ikke udsigt til, at diskoteker og spillesteder kan slå dørene op. Smitterisikoen vurderes til at være for høj.

- På grund af de veletablerede problematikker omkring superspredning på diskoteker, spillesteder og i nattelivet vil vi dog foreslå, at den del ikke indgår. I stedet kan sundhedsmyndighederne komme med en kvalitativ vurdering heraf, står der i mailen.

Allerede torsdag, forud for en tv-transmitteret partilederdebat, stod det klart, at statsministeren var klar til at linde på restriktioner og tidsfrist på visse områder.

Det skyldes, at coronasmitten nu vurderes at være så meget under kontrol, at man kan fremskynde åbningen.

I slutningen af sidste uge blev Folketinget enig om mere genåbning af landet.

Blandt andet kunne storcentre åbne i denne uge, og på mandag åbner blandt andet restauranter, caféer, efterskoler og kirker som en del af fase to.

Men indtil nu har zoologiske haver, museer og biografer været sat til først at kunne åbne 8. juni, når fase tre går i gang. Men det kan altså ændre sig, hvis beregninger fra SSI giver anledning til det.

Mette Frederiksen har indtil nu afvist at diskutere en åbning af grænserne for turister for at hjælpe de økonomisk nødstedte lokalsamfund, men talte under partilederdebatten torsdag om en "begrænset åbning" efter pres fra Nye Borgerlige, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre.

- Hvis vi taler om en model, hvor det handler om mennesker, der kommer til Danmark som turister, hvor det kan hjælpe lokalsamfundene, så er det noget andet, siger Mette Frederiksen.


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland