Mette Frederiksen: Jeg havde gjort det samme, hvis jeg vidste, det var ulovligt

Statsministerens rolle i minksagen blev gransket foran Amalienborg. Hvorfor stoppede du ikke dit eget lovbrud, spurgte journalisterne.

Statsminister Mette Frederiksen mener, at hun "gjorde det rette", da hun fik besked om, at hendes ordre, der satte gang i aflivningen af alle danske mink, var ulovlig.

Det sagde hun torsdag foran Amalienborg, hvor hun blev bombarderet med spørgsmål om minksagen kort efter præsentationen af den regeringsrokade, der blev udløst af fødevareminister Mogens Jensens afgang.

Mette Frederiksen blev søndag 8. november klar over, at instruksen til minkavlerne var ulovlig. Men trods opdagelsen fortsatte aflivningen af mink.

- Jeg vil godt anholde, at man skulle stoppe aflivningen af mink. Det er jeg simpelthen ikke enig i, sagde hun.

- Det kan ikke nytte noget midt i en global pandemi, hvor tusinder er døde verden over, og hvor vi risikerer, at pandemien kommer ud af kontrol i Danmark, at vi ikke formår at håndtere den pandemi.

Hvorfor stoppede du ikke dit eget lovbrud?

Selv om Mette Frederiksen netop havde afsløret regeringens nye ministre, var det hendes rolle i minksagen, som for alvor blev gransket.

Gentagne gange blev hun spurgt, hvorfor hun ikke satte sig i spidsen for at stoppe det lovbrud, hun selv satte i gang.

- Jeg mener sådan set, at jeg gør det rette. Da jeg bliver bekendt med, at der ikke er den lovhjemmel, der skal til, der sender jeg et brev til Folketingets formand for at sikre, at den lovhjemmel kommer på plads. Det, mener jeg, er den rigtige måde at reagere på som statsminister, svarede statsministeren.

- Da regeringen træffer beslutningen, bliver vi ikke gjort opmærksom på, at der mangler lovhjemmel. Og det vil altid være sådan, at det er den ansvarlige minister, som sikrer, at der er lovhjemmel.

quote -Det kan ikke nytte noget midt i en global pandemi, hvor tusinder er døde verden over, og hvor vi risikerer, at pandemien kommer ud af kontrol i Danmark, at vi ikke formår at håndtere den pandemi.

Mette Frederiksen, statsminister, socialdemokratiet

Men selv om Statsministeriet sendte et brev til Folketingets formand, fik hverken minkavlerne, politiet eller fødevaremyndighederne besked om, at regeringen ikke havde loven på sin side, da de beordrede avlerne til at aflive deres mink.

Og det var stadig den rette beslutning. mener statsministeren.

- Vi kan ikke gamble med danskernes sundhed. Vi kan ikke gamble med folkesundheden. Og vi kan ikke risikere at gøre os skyldige i fra dansk side at underminere en fremtidig vaccine, sagde hun.

Havde gjort det samme igen

Statsministeren blev flere gange spurgt, om det betød, at folkesundheden er vigtigere end loven. Det afviste hun.

- Det siger sig selv, der skal være lovhjemmel til de beslutninger, der træffes. Det var der ikke, det beklager vi. Der ligger en redegørelse, og der ligger nu en politisk aftale, der sikrer, at den lovhjemmel kommer på plads.

Men samtidig sagde Mette Frederiksen, at hun havde gjort det samme igen - selv hvis hun var klar over, at det var ulovligt.

- Hvis jeg var blevet bekendt med, at der ikke var lovhjemmel, havde vi afholdt samme pressemøde med samme triste, men nødvendige besked, sagde en tydeligt ophidset statsminister.

- Jeg og vi som regering kommer ikke til at gå på kompromis med danskernes sundhed.


Seneste nyt

fra Nordjylland