Mink tabt på motorvej var smittet med coronavirus - og de udgør en risiko, erkender myndighederne nu
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Der er risiko for, at virus kan have spredt sig til andre dyr, siger britisk ekspert.
Stik mod tidligere udmeldinger fra Fødevarestyrelsen er der risiko for at smitte med coronavirus kan blive spredt fra døde og smittede mink. Det oplyser Fødevarestyrelsen til TV 2 i en mail.
Samtidig bekræfter Nordjyllands Politi mandag overfor TV 2, at de døde mink, som lørdag i forrige weekend blev tabt over en cirka 48 kilometer lang strækning fra Haverslev til Randers S kom fra en farm, hvor der var konstateret coronavirus.
Dermed kan dyrene have udgjort en smitterisiko for både mennesker og andre dyr, der kan have nået at have været i kontakt med de døde mink, inden de efter en periode på over fire timer igen var samlet op af personale fra Vejdirektoratet.
Aflivede smittede mink bliver oversprøjtet med væske
I en mail oplyser Fødevarestyrelsen, at:
- Døde mink udgør en mindre risiko for smitte med covid-19 end levende mink, fordi de ikke spreder virus via vejrtrækningen. Men de udgør stadig en risiko, fordi der kan være levende virus i pelsen.
Derfor er der ifølge Fødevarestyrelsen krav om, at aflivede smittede mink skal oversprøjtes med desinfektionsvæske inden transport.
Samtidig oplyser styrelsen, at der er en risiko for at smitte fra døde smittede mink kan ske ved direkte berøring af dyret og derefter overførsel til mund, næse eller øjne.
Det står i skarp kontrast til det, som Veterinær Nord under Fødevarestyrelsen 7. november oplyste til TV 2 Østjylland. Her lød det nemlig, at der ikke var nogen grund til at frygte de tabte mink.
- Der er ingen risiko. En død mink er ikke farlig i forhold til corona. Det er udåndingsluften, der er farlig i den her forbindelse, og det er der ikke noget af, når de er døde, lød det.
Vejdirektoratet stod for opsamling af døde mink
Det var Vejdirektoratet, der stod for opsamlingen af de døde dyr. Vagtcentralen har til TV 2 oplyst, at man fik meldingen om de døde mink på E45 klokken 21.14 fra Østjyllands Politi.
- De er kørt stille og roligt fremad og har samlet de døde dyr op. Da de var færdige på motorvejen, fortsatte de et stykke tid på kommunevej. De var færdige klokken 01.30, oplyste Vejdirektoratet mandag i sidste uge.
Til TV 2 oplyser den britiske ekspert, Joanne Santini, der som forsker ved University College London i Storbritannien følger smitte blandt mink tæt, at situationen "bare bliver værre og værre."
- Det er chokerende. Hvis dyrene netop er blevet aflivet, så er der selvfølgelig en risiko for, at virus kan blive spredt til andre dyr. Det afhænger af, hvilket dyr der er tale om, men hvis den spreder sig til vilde dyr, kan situationen ikke kontrolleres, siger hun.
TV 2 har siden 11. november forsøgt at få Fødevarestyrelsens svar på, hvornår de smittede mink blev aflivet, og om de inden transport var blevet oversprøjtet med desinfektionsmiddel.
Styrelsen henviste først til Nordjyllands Politi, der har sendt spørgsmålet tilbage til Fødevarestyrelsen, da det er "deres ansvarsområde," lyder det i en mail fra Nordjyllands Politi til TV 2. Mandag oplyser Fødevarestyrelsen, i en mail, at:
- Fødevarestyrelsen har ikke fået oplysninger fra politiet eller andre myndigheder om transporten.
Derfor ved styrelsen ikke, hvornår de pågældende mink er blevet aflivet, eller om de er blevet oversprøjtet med desinfektionsmiddel inden transporten.
Hvorvidt mennesker er blevet smittet i forbindelse med, at de mange mink blev tabt på motorvejen, er uvist. På billeder fra oprydningsarbejdet kan man se, at personale fra Falck er iført mundbind, beskyttelsesdragt og handsker. De har dog ikke fuld beskyttelsesdragt på, sådan som personale, der har aflivet mink på de smittede farme, har været iført.
Fluer og måger bliver undersøgt
Forskeren har længe advaret om, at mink kan fungere som vært for smitte til mennesker og andre dyr.
Joanne Santini er en af dem, og hun fremhæver, at blandt andet ræve er i risiko for at blive smittet.
- Ingen fugle har endnu vist sig at være blevet smittet, men der er nogle, der er i risiko, siger hun.
Ifølge Fødevarestyrelsen er en prøve fra foden af en måge blevet testet positiv for SARS-CoV-2, og flere måger skal nu undersøges, fordi det i flere tilfælde er uvist, hvordan smitten med coronavirus er spredt fra farm til farm.
Også fluer bliver undersøgt for coronasmitte.
Derudover oplyser styrelsen på sin hjemmeside, at også mårhunde og kaniner er i risiko for at blive smittet, mens det ifølge styrelsen er usandsynligt, at ræve kan blive smittet. Det er Joanne Santini uenig i.
- Hunde er blevet smittet, så sammen med computermodeller og -data - som alle viser, at ræve kan blive smittet - er det meget sandsynligt, at de kan blive smittet. Selvfølgelig ved vi ikke med sikkerhed, om vilde ræve er blevet smittet endnu, men hvordan skulle vi også kunne finde ud af det, siger hun.
Tirsdag i sidste uge blev der også på en lang strækning på en hovedvej i Sydjylland tabt tusindvis af mink. Minkene var ikke fra en farm, hvor der var konstateret smitte.