Nordjysk kunstdrama går verden rundt

Kunstneren Jens Haaning afviser at have stjålet penge. I stedet er der tale om kontraktbrud, men det er en del af værket, fortæller han.

Historien om den danske kunstner Jens Haaning, der modtog en halv million kroner af kunstmuseet Kunsten i Aalborg for derefter at give dem en tom ramme, går verden rundt.

Begivenheden har vakt interesse på den anden side af Vesterhavet, hvor den nævnes i den britiske avis The Guardian.

Den er også at finde i amerikanske medier som CNN og Washington Post og i den indiske avis India Times.

Spørger man museumsdirektøren, Lasse Andersson, om den store omtale har været den halve million værd, tvivler han dog på.

- Der er sikkert nogle, der vil sige, at den globale medieomtale vil have en effekt, men vi har ikke set det endnu. Det har ikke lagt vores hjemmeside ned endnu, siger direktøren til TV 2.

Han fortæller, at han flere gange er blevet spurgt, om museet selv stod bag begivenheden for at skabe opmærksomhed på udstilling.

- Det gør vi på ingen måde. Det er magtpåliggende for mig at gøre det tydeligt. Som museum skaber vi rum for kunstnere. Det er deres valg, hvis de skaber et stykke fiktion af virkeligheden, siger Lasse Andersson.

Tog pengene og løb

Historien kom først frem tidligere på ugen, da Jens Haaning og museumsdirektør Lasse Andersson deltog i radioprogrammet P1 Morgen.

Ifølge aftalen mellem Jens Haaning og museet skulle værket bestå af to glasrammer med masser af pengesedler.

Kunsten i Aalborg lånte derfor Jens Haaning en halv million kroner til at udføre værket.

Men da personalet åbnede pakkerne fra kunstneren, var pengene ikke at finde. Kun to tomme rammer.

Selvom Jens Haaning ikke har planer om at levere pengene tilbage, afviser han, at der er tale om tyveri. Her ses de to tomme rammer, som Jens Haaning afleverede til Kunsten i Aalborg Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Selvom Jens Haaning ikke har planer om at levere pengene tilbage, afviser han, at der er tale om tyveri. Her ses de to tomme rammer, som Jens Haaning afleverede til Kunsten i Aalborg Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

I stedet havde Jens Haaning skabt et nyt værk med titlen ”Take the Money And Run”.

Og det var netop, hvad han gjorde. Tog pengene og løb.

Ifølge aftalen skal pengene leveres tilbage til museet, når udstillingen ender. Men det afviser Jens Haaning nu.

- Værket er, at jeg har taget deres penge, siger han til DR.

Lasse Andersson har været i kontakt med Jens Haaning efter han så kunstværkerne.

- Jeg ringede til ham i torsdag i sidste uge, og der sagde han ”det må vi se”. Han er kryptisk og siger mange ting. Men det er jo en del af hans værk.

- Ikke tyveri, men kontraktbrud

Ifølge Jens Haaning er det nye værk en protest mod de aflønningsforhold, som museet tilbød.

Aftalen var, at kunstneren skulle bruge de lånte penge til at genetablere to af sine tidligere værker, der viser henholdsvis en dansk og en østrigsk årsindkomst i kroner og euro.

Ifølge Jens Haaning ville det dog koste ham 25.000 ud af egen lomme at genetablere de to værker.

Lasse Andersson erkender, at Jens Haanings har skabt et interessant kunstværk.

- Jeg vil give Jens helt ret i, at der er skabt et værk i sin egen ret, som faktisk kommenterer på den udstilling, vi har. Men det er så ikke den aftale, vi havde, siger han til DR.

Derfor understreger han også, at Jens Haaning ikke skal have pengene, som han har taget.

Samtidig er han sikker på, at de nok skal få pengene tilbage.

- Jeg tager det hele meget afslappet. Da han lavede udstillingen sidst, betalte han pengene tilbage. Så han har jo en historik for det, siger Lasse Andersson til TV 2.

- Vi har jo en kontrakt

Museumsdirektøren ville ikke overfor DR forholde sig til, om han vil tage retslige skridt mod Jens Haaning, hvis pengene ikke returneres, når udstillingen slutter 14. januar 2022.

- Jeg tøvede til at starte med. Vi har jo en kontrakt med Jens, og jeg vil ikke eskalere situationen yderligere. Men hvis ikke vi får pengene tilbage, når kontrakten foreskriver det, så bliver vi nødt til at tage nogle foranstaltninger. Det er jo vores penge, siger han til TV 2.

Selvom Jens Haaning tilsyneladende ikke har planer om at levere pengene tilbage, afviser han, at der er tale om tyveri.

- Nej, det er ikke tyveri. Det er kontraktbrud, og kontraktbrud er en del af værket, siger han til DR.


Seneste nyt

fra Nordjylland