Overblik: Det ved vi om regeringens forslag til ny udligningsreform
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Få overblik over, hvordan regeringen vil flytte penge fra rige til fattige kommuner nederst i artiklen.
Landets rigeste kommuner skal bidrage mere til landets fattigste kommuner.
Det foreslår regeringen i et nyt udspil til en såkaldt udligningsreform, som præsenteres torsdag.
- Vi ønsker at udligne mere, så flere kommuner i landet kan sikre ordentlig velfærd til deres borgere. Vi kan se, at der er en skævvridning i vores samfund, og forudsætningerne er blevet for forskellig mellem land og by, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
Penge fra øst mod vest
Groft sagt vil regeringen flytte penge fra "øst mod vest", så især kommuner i Jylland, på Fyn og på øerne får flere penge.
- I nogle kommuner bor der rigtig mange mennesker, der går på arbejde og betaler skat og har ret gode liv. I andre kommuner er der blevet rigtig langt mellem skolerne og daginstitutionerne, der er færre mennesker, der går på arbejde, og der er en dårligere sundhedstilstand. Det er en uretfærdighed, der er blevet forstærket, siger Mette Frederiksen.
Regeringen lægger op til, at 60 kommuner skal modtage penge, mens 38 kommuner skal betale.
For eksempel skal Gentofte Kommune, som er en af landets rigeste kommuner, betale flest penge, mens Kalundborg Kommune, som er en af landets fattigste, skal modtage flest penge.
Foreløbig har regeringen løftet sløret for nogle af hovedlinjerne i udspillet. Det samlede udspil præsenteres torsdag.
Nogle af regeringens forslag til ny udligningsreform
LOFT OVER SKATTERABAT
Der skal indføres et nyt loft over den særlige rabat, som kommuner med en lav skatteprocent får. Loftet skal være på en skatteprocent på 23,5 procent. Det betyder, at de mest velstående kommuner, der har en lav skatteprocent, kan beholde færre penge selv.
TILSKUD FOR FRAFLYTTERE
Velhavende kommuner skal ikke længere kunne få tilskud for indbyggere, der flytter fra kommunen. Derudover skal der være et loft på 100.000 kroner per borger, der flytter fra kommunen, og fraflytningen skal opgøres over tre år.
ÆLDRES HELBRED
Ældres helbred skal tælle med som en faktor i udligningen, fordi der ifølge regeringen er stor forskel på, hvor raske de ældre er i rige og fattige kommuner.
AU PAIR SKAL IKKE GIVE TILSKUD
Au pairer skal ikke længere tælle med som udlændinge, der giver tilskud. Kommuner med mange udlændinge får tilskud i forbindelse med integration.