Restriktioner langt ind i sommeren: - Sådan kan Danmark åbne gradvist
Foto: Gitte Winneche (privatfoto)
Eksperter peger på, at skoler og dagtilbud vil være blandt de ting, der åbner først.
Det danske samfund kan være på vej mod en gradvis åbning.
Sådan lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag.
- Hvis vi i de næste to uger hen over påsken står sammen, og hvis tallene fortsat er stabile over de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis stille og kontrolleret åbning på den anden side af påsken, sagde Mette Frederiksen.
En åbning af Danmark bør ifølge Statens Serum Institut ske gradvist. I en ny rapport skriver instituttet:
- Der bør der være tidsmæssig afstand på cirka en måned mellem trin i åbningen.
Det rejser spørgsmålet: Hvad vil blive åbnet i første omgang?
TV 2 har talt med en række fagfolk, der vurderer, hvilke ting der vil blive åbnet først.
Tallene i listen har ingen betydning for, hvad der åbner først. Kig i stedet på vurderingen i bunden af hvert punkt.
1 Arbejdspladser
Hvis man åbner offentlige arbejdspladser, vil det formentlig ikke være alle, der skal møde på arbejde.
- Man bliver nødt til at åbne i moderat grad for at undgå en voldsom smittespredning, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin
- Det kan være, at det kun er en given type arbejdsplads, der åbner, og at dem med kroniske sygdomme, gravide og ældre fortsat skal blive hjemme.
Vurdering: Åbner delvist efter påske
2 Bryllupper og fødselsdage
- Til at starte med vil fokus være på at få samfundsøkonomien på ret spor køl. Derfor åbner man langsomt op for samfundet, og i det perspektiv er familiesammenkomster ikke vigtige, siger Søren Riis Paludan.
Derfor vil fødselsdage andre sociale aktiviteter være noget af det, man formentlig skal undvære noget tid endnu.
Vurdering: Åbner om to-tre måneder
3 Skoler og dagtilbud
Skoler og dagtilbud vil være noget af det første, der bliver åbnet igen, vurderer Søren Riis Paludan.
Men det er ikke sikkert, at alle børn skal tilbage til deres klassekammerater.
- Det vil øge risikoen for smittespredning markant, hvis man sender alle børn i skole, siger han.
Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortedal er enig i den vurdering.
- Det handler grundlæggende om, at vi skal finde ud af, hvordan vi sikrer, at skolerne ikke bliver den største smittekilde overhovedet, siger Claus Hjortedal.
Han forklarer, at der arbejdes på en balance, hvor de ser på hygiejne, og hvem der lider mest under ikke at være i skole.
- Jeg vurderer, at de første børn vil kunne starte i skole igen i ugen efter påske. Måske torsdag eller fredag i den uge. Men omfanget fra skole til skole vil komme til at være forskelligt, siger Claus Hjortedal.
Vurdering: Åbner delvist ugen efter påske
4 Festivaler og fodboldkampe
- Jo flere mennesker, der er samlet, desto flere mennesker vil være i risiko for at blive smittet med coronavirus, siger Søren Riis Paludan.
Derfor vil store begivenheder med over 1000 deltagere – som festivaler og fodboldkampe – være noget af det sidste, der åbner, ligesom det var det første, der lukkede.
- Her kan man også stille spørgsmålet: Hvad er det samfundsøkonomisk vigtige? Her er det nok ikke festivaler, uanset hvor festligt, det er, siger Søren Riis Paludan.
Vurdering: Åbner på den anden side af sommeren
5 Restauranter, barer og cafeer
- Ud fra et sundhedsfagligt synspunkt, vil det øge smittespredningen at åbne cafeer, restauranter, barer og diskoteker, siger Søren Riis Paludan, der vurderer, at myndighederne kan åbne dem langsomt og med restriktioner.
Michael Svarer, professor i nationaløkonomi, ser lidt anderledes på det. Han forklarer, at det vil give mening at få gang i en branche, der har lidt under coronakrisen.
- Ud fra et økonomisk synspunkt vil det være hensigtsmæssigt, at restauranter kunne åbne med en halv eller en fjerdedel af deres kapacitet, siger den tidligere overvismand.
Han kalder det dog "en gordisk knude", fordi det ofte er på restauranter, barer og koncertsale, hvor smittefaren er størst.
Vurdering: Uenighed om åbningstidspunkt
6 Rejser
- Hvornår der bliver åbnet for, at folk kan rejse ind og ud af landet vil afhænge af den globale situation, vurderer Søren Riis Paludan.
Vurdering: Åbner om to-tre måneder afhængigt af den globale situation
7 Biografer, museer og teatre
- Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, handler det om at åbne lidt op, uden at overbelaste sundhedssektoren. Og så er det en politisk beslutning, hvad man åbner.
- Fordi det virker, som om regeringen handler efter et forsigtighedsprincip, vil man formentlig ikke åbne biografer, museer, teatre og kulturinstitutioner med det samme, siger Søren Riis Paludan.
Vurdering: Åbner delvist om en måned
8 Offentlig transport
- Offentlig transport vil formentlig fortsætte på samme niveau som nu: man vil anbefale folk at lade være med at bruge det i myldretiden og i det hele taget undgå det, siger Søren Riis Paludan.
Vurdering: Holder åbent med nuværende restriktioner indtil sommerferien
9 Plejehjem
- Når man åbner samfundet, vil smittespredningen øges. Derfor vil man formentlig være endnu mere restriktiv på eksempelvis plejehjem og sygehuse, end hvad man er nu, siger Søren Riis Paludan.
Han forudser, at pårørende formentlig ikke med det samme vil kunne besøge deres nærmeste på plejehjem og sygehuse, når man begynder at åbne op for samfundet.
Vurdering: Fastholder lukning i en måned eller to