SSI: Kurven er knækket - og det skete for en uge siden
Direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Der er stadig ikke fuldstændig styr på epidemien, lyder det.
Smittekurven i Danmark er knækket.
Sådan lyder det fra Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut.
- Fra 12. december begyndte kurven at stabilisere sig, og fra 16. december har vi set et rigtigt knæk, siger Henrik Ullum.
Det hænger sammen med de øgede restriktioner, der blev indført 7. december, siger Henrik Ullum. Her blev 38 kommuner delvist lukket ned – det betød en nedlukning af blandt andet restauranter, barer, kulturliv samt idræt- og foreningsliv.
- Der er jo en forsinkelse fra restriktioner træder i kraft, til at tallene falder, og det ser vi her. Og vi kan se, at danskerne har taget godt imod de nye restriktioner, og at de har fået os til at ændre adfærd, siger han.
Yderligere restriktioner
Der blev indført yderligere restriktioner 16. december, hvor centre og stormagasiner blev lukket. Var det overhovedet nødvendigt, når kurven allerede var i gang med at knække?
- Du kan godt forestille dig, at når du står den 16., så kan du ikke se, at kurven er knækket, det kan du først se bagefter. Det er ligesom at køre bil og kun kigge i bakspejlet og gætte, hvad der er forud. Det er en grundudfordring, siger Henrik Ullum.
Og hvis du skal være bagklog: Var det nødvendigt at lukke yderligere ned?
- Jeg synes, det er godt, at vi har lukket yderligere ned, for vi vil godt have kurven rigtig langt ned. Vi ved godt, hvordan den sidste hektiske julehandel kan være. Det kunne have sat et boost på ekstra smittespredning, siger han.
Antallet af indlagte er fortsat højt
Udover at kurven er knækket, er kontakttallet også faldet fra 1,2 til 0,9. Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag. Det samme er antallet af personer, der tester positiv. 14. december var positivprocenten på 3,50 procent, hvilket var det højeste siden foråret. Tirsdag var den faldet til 1,87 procent.
Men det betyder ikke, at der er fuldstændig styr på epidemien. Sundhedsvæsenet er nemlig fortsat presset af et stigende antal indlagte.
- Det, der er udfordringen, er, at der går noget tid, før man bliver rigtig syg. Vi forventer, at når selve smittekurven knækker, vil kurven over indlagte også knække. Men vi venter stadig på det, siger Henrik Ullum.
Derfor er det også for tidligt at tale om, hvad der skal ske nu, og hvornår og hvordan vi kan åbne det delvist lukkede samfund.
- Vi eksperter kommer til at sidde at kigge på tallene i juleferien og overveje den bedste vej fremad. Det er en afvejning af, at det er hårdt at have et samfund lukket ned - både menneskeligt og økonomisk. Men samtidig så vi i november og december, hvor hurtigt en epidemi kan løbe afsted, siger han.