Startede klub for sin datter - nu viser udlandet interesse
Foto: Louise Dybbro, Blueroom
I begyndelsen troede Rikke Nielsen, at hun var den eneste mor, der havde behovet for en håndboldklub for udviklingshæmmede.
Egentligt skulle det bare have været et lille projekt.
For to år siden startede den tidligere landsholdspiller Rikke Nielsen en håndboldklub for udviklingshæmmede.
I første omgang gjorde hun det kun for sin egen datters skyld, men siden har interessen vist sig at være kæmpestor.
Det fortæller Rikke Nielsen i 'Go' morgen Danmark'.
Det er helt fantastisk. Det var en mor, der ringede til mig og sagde: "Rikke, kan vi ikke også gøre det, I gør, på Grønland?"
Rikke Nielsen, medstifter af Lykkeliga
I dag spiller over 500 udviklingshæmmede børn i ligaen, der har fået navnet 'Lykkeliga', og 32 klubber over hele landet er tilmeldt.
Og nu banker udlandet også på, lyder det.
Gjorde det for datterens skyld
Rikke Nielsens yngste datter, Magda, er selv født med downs syndrom.
Det var hende, det hele begyndte med.
- Jeg savnede, at der var noget, hun kunne gå til i fritiden, fordi hendes søstre havde en masse muligheder at vælge ud fra. Jeg savnede, at der var et foreningsliv for børn, som døjede med noget - eksempelvis et handicap, fortæller Rikke Nielsen.
Hun gik selv til håndbold som barn.
Derfor lå det lige for at starte et håndboldhold, som datteren og hendes venner kunne være en del af på deres præmisser.
Og det var en succes fra start, lyder det fra den tidligere landsholdsspiller.
21 børn dukkede op til den første håndboldtræning.
I dag er holdet vokset til at blive sin helt egen liga med over 500 spillere. Lykkeliga hedder den, og den er for alle børn med forskellige handicap.
Rikke Nielsen rykker ud med råd og vejledning, hvis en klub ringer og siger, at de gerne vil starte et hold op. Pengene kommer fra donationer.
Første hold starter i Grønland
Ifølge Rikke Nielsen er historien om den specielle liga også nået til udlandet.
Klubber i Norge, Tyskland og sågar Sydkorea har henvendt sig og vist interesse, og i Grønland er planen, at man starter det første hold efter det danske koncept næste måned.
- Det er helt fantastisk. Der var en mor, der ringede til mig og sagde: "Rikke, kan vi ikke også gøre det, I gør, på Grønland?", og jeg tænkte: "Ja, hvorfor ikke," siger Rikke Nielsen i 'Go' morgen Danmark'.
Ligesom i Danmark bliver omdrejningspunktet for det nye hold håndbolden.
Men sporten er bare en motor. Det handler om at give børnene lykke. Derfor navnet.
- I Lykkeliga fokuserer vi ikke på diagnoserne, men vi spiller håndbold på børnenes præmisser, og vi kan rumme alle slags handicap. For putter man dem i kamptrøjer, så de ligner hinanden, så er der kampånd og fællesskab, siger Rikke Nielsen.
Putter man dem i kamptrøjer, så de ligner hinanden, så er der kampånd og fællesskab.
Rikke Nielsen, medstifter af Lykkeliga
Datteren fik 48 venner
Hun kan se på sin egen datter, 9-årige Magda, at det er givende.
Før datteren begyndte at spille i klubben, var der ikke mange, der kom og bankede på hendes dør for at lege. Men i dag, to år senere, har hun 48 håndboldvenner, fortæller Rikke Nielsen.
Hun træner selv børnene i klubben i Aalborg. Aalborg Kidz, hedder holdet, der mødes hver mandag.
- De er taknemmelige for, at der er nogen, som gerne vil lære dem noget. De har et kæmpe smil, og når jeg roser og anerkender dem, så bliver de så glade. De vokser af at få lov til at være håndboldsspillere i stedet for handicappede.
- For i alle andre sammenhænge bliver der sat fokus på det, børnene ikke kan, og de begrænsninger de har i forhold til deres handicap. Sådan er det ikke her, slutter Rikke Nielsen.