Foto: Region Nordjylland

Statens Serum Institut på vej med "lovende" vaccine

For at vinde tid vil forskerhold begynde tests på aber, indtil vaccinen bliver godkendt til mennesker.

I samarbejde med tv2.dk

Hele verden arbejder på højtryk for at finde en vaccine mod den smitsomme coronavirus, herunder også Statens Serum Institut i Danmark.

Og det har nu ført til, at instituttet kan fremlægge en vaccinekandidat. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Kandidaten, som har fået navnet CoVAXIX, er indtil videre blevet testet på mus med stor succes, og Statens Serum Institut kalder vaccinen "lovende" i en pressemeddelelse.

Læs også Indsigelser hjalp ikke: Miljøskibe skal laves i Faaborg

Neutraliserer covid-19

Tests viste, at vaccinen fremkalder antistoffer, der neutraliserer covid-19 med samme eller større styrke end de fleste mennesker, der er blevet immune efter en infektion.

- Vaccinen fremkalder desuden celleimmunitet, der beskytter mod sygdom ved at eliminere virusinficerede celler. Det er meget ønskeligt for vacciner, men langt fra alle vacciner er i stand til det, lyder det fra chefvirolog og professor Anders Fomsgaard, der har ledet udviklingen, i meddelelsen.

- Både neutraliserende antistoffer og celleimmunitet er vigtige for kroppens evne til at blokere og beskytte mod en fremtidig covid-19 infektion. Og celleimmuniteten er afgørende for kroppens evne til at bremse virusproduktion og virusudskillelse, så man begrænser både covid-19 sygdommen og gør, at man ikke smitter andre.

Læs også Politi søger flugtbilist: Kørte ind i træ og stak af

Forsøg på aber

Vaccinen er klar til at blive prøvet på mennesker, men det er en proces med store sikkerhedskrav - og det tager tid. Men forskerholdet håber, at de kan speede processen op.

- For at vinde tid ønsker vi at sætte gang i et abeforsøg nu, der kan vise, om aberne bliver beskyttet mod efterfølgende smitte med covid-19 virus eller ej, siger Anders Fomsgaard.

Samtidig skal der produceres nok af CoVAXIX til indledende forsøg på mennesker i fase 1, som forventes at kunne starte sidst i efteråret 2020 eller i begyndelsen af 2021, og til den fortsatte fase-2 afprøvning. Den er der dog ikke finansiering til endnu, lyder det.

Vaccinen er en såkaldt DNA-vaccine, hvilket vil sige, at den klargør mennesket immunsystem til at bekæmpe sygdommen, ved at udsætte den for en lille del af virussen - det er dermed mere sikkert, fordi den så ikke er smitsom.