Sundhedsstyrelsen: Udviklingen i Danmark er betryggende, men situationen er alvorlig
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Søren Brostrøm sender en opfordring om at holde fast i myndighedernes anbefalinger, hvis samfundet skal kunne åbne gradvist op efter påske.
For fjerde dag i træk oplever sundhedsvæsenet et stabilt niveau i antallet af smittede og indlagte personer med covid-19.
Det siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, torsdag.
Søren Brostrøm kalder udviklingen i Danmark for "betryggende", men maner stadig til besindighed i forhold til, at faren fra covid-19 er drevet over:
- Det er betryggende at se, og kurven ser ud til at være afbøjet. Men jeg vil gerne understrege, at det stadig er alvorligt, og man skal ikke undervurdere truslen eller pandemien.
Det er betryggende at se, og kurven ser ud til at være afbøjet. Men jeg vil gerne understrege, at det stadig er alvorligt.
Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen
Samtidig sender Søren Brostrøm en krystalklar opfordring til danskerne om at respektere de restriktioner, som myndighederne har lagt over samfundet.
- Forudsætningen for, at vi kan kigge ind i en kontrolleret åbning efter påske er, at vi holder fast. De har haft en fantastisk effekt. Vi skal vise hensyn og holde afstand, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør.
Stabilt niveau i indlagte patienter
De senest opdaterede tal viser, at antallet af danskere, der er indlagt med covid-19, er faldet det seneste døgn.
Onsdag var 535 personer indlagte, mens tallet nu er faldet til 525.
Mandag 30. marts var 533 indlagt, så tallet har ligget stabilt de seneste fire dage.
Antallet af dødsfald er opgjort til 123. Det er 19 flere end ved seneste opgørelse onsdag.
Det er dog ikke nødvendigvis coronavirusset, der er årsagen til alle dødsfaldene. Flere af de indlagte har haft andre alvorlige sygdomme.
Maner til tålmodighed
Sundhedsstyrelsen opdaterede i aftes sine retningslinjer for, hvilke grupper der skal testes for covid-19.
De praktiserende læger kan nu over telefonen henvise borgere til en test for covid-19, uden at der skal foretages en vurdering på en klinik for covid-19.
Søren Brostrøm opfordrer dog til tålmodighed, fordi der de kommende dage godt kan opstå ventetider og kø på grund af de nye retningslinjer.
Disse grupper kan nu også henvises til test
Personer med milde symptomer – og som samtidig er i tæt kontakt med en af nedenstående grupper:
Personer med nære relationer i særlige risikogrupper – eksempelvis, hvis en person i husstanden har nedsat immunforsvar eller lider af en kronisk sygdom.
Personer, der har svært ved at sikre gode rammer for selvisolation i hjemmet.
Personer, hvor det vurderes hensigtsmæssigt at kende dennes covid-19-status, hvis der eksempelvis bor mange i husstanden på et lille areal.
Personer med tæt kontakt til en patient, der er bekræftet smittet med covid-19.
Personer med helt særlige nøglefunktioner i samfundet.