Tidligere direktør i OW Bunker får fem års fængsel
Foto: (Arkivfoto)
Dagens ankesag kan få betydning for de erstatningssager, som private og professionelle investorer har bebudet mod den tidligere ledelse i OW Bunker.
Den tidligere direktør i OW Bunker-datterselskabet Dynamic Oil Trading, Lars Møller, er ved Vestre Landsret blev idømt fem års fængsel.
Det fremgår af ankesagens domsafsigelse på Vestre Landsrets hjemmeside.
Dermed har landsretten i Viborg valgt at følge anklagerens krav, der mener, at Lars Møller har ført den tidligere ledelse i OW Bunker bag lyset og bevilget kreditter langt ud over sine beføjelser.
Retten har fundet tiltalte skyldig i mandatsvig af særlig grov beskaffenhed efter straffelovens § 280.
Lars Møller havde anket sin dom fra byretten og krævede frifindelse for alle anklager. Bagmandspolitiet mente derimod, at dommen skulle skærpes.
Eks-direktøren ønsker ifølge sin advokat Anders Nemeth ikke at udtale sig om dagens afgørelse i Vestre Landsret.
Skyld i enormt formuetab
Lars Møller blev 30. maj 2018 ved byretten i Aalborg idømt fængsel i et år og seks måneder for sin rolle i OW Bunkers kollaps.
Bagmandspolitiets anklagere krævede dengang en straf på fem års fængsel for mandatsvig i forbindelse med datterselskabets tab på 645 millioner kroner.
Direktøren blev dog i retten frifundet for mandatsvig.
Retten fastslog, at formålet med Lars Møllers handlinger i datterselskabet Dynamic Oli Trading i Singapore ikke var berigelse, og derfor kunne bestemmelsen om mandatsvig i straffeloven ikke bruges.
I stedet blev Lars Møller dømt skyldig i et betydeligt formuetab ved tilsidesættelse af sine pligter.
Retten konkluderede, at direktøren havde overskredet sin beføjelse til at udstikke kreditter for maksimalt 10 millioner dollar, og for dette fik den tidligere direktør den maksimale straf på halvandet års fængsel, lød det ved domsafsigelsen sidste år.
Kollapset efter otte måneder
Det enorme tab på 645 millioner kroner var en medvirkende årsag til, at OW Bunker kollapsede 7. november 2014.
Selskabet med hjemsted i Nørresundby nåede dermed kun at få mindre end otte måneder på børsen efter en sejrrig børsnotering 28. marts samme år.
Aktien steg dengang fra 145 til 175 kroner på første handelsdag, hvor 20.000 privatpersoner købte aktier i virksomheden.
Udfaldet af dagens ankesag kan få betydning for en række erstatningssager, som private og professionelle investorer har bebudet mod den tidligere ledelse.
ATP og PFA er blandt de pensionskasser og investeringsforeninger, der er gået sammen for at undersøge, om der kan gøres juridisk ansvar gældende, så der kan opnås økonomisk kompensation for nogle af de tab, der er lidt på OW Bunkers konkurs.