LIGE NU:

Tre råd: Sådan taler du med dine børn om coronavirus

Læs tre gode råd fra Børns Vilkår om, hvordan man som forælder skal fortælle sit barn om coronavirussen

Hvilke lande er ramt? Hvor mange er døde? Hvordan ved jeg, om jeg selv er smittet?

Torsdag blev det første danske tilfælde af coronasmitte konstateret, og det kan skabe frygt hos både voksne og børn.

Det kan være svært at tale med børn om virussen, men snakken er vigtig, så bekymringerne ikke vokser sig større, lyder det fra Børns Vilkår. Her er tre gode råd til at gøre snakken lidt lettere:

1. Lyt til dine børns bekymring

Børn kan godt opleve, at deres forældre siger: ”Det skal du ikke tænke på”. Men når børn nu tænker på det, har de brug for at få talt om det. Giv dig tid til at lytte til deres bekymringer og hjælp dem med at sortere i de informationer, de har fået fra medier og andre steder. Tag barnets følelser alvorligt og svar så ærligt og konkret som muligt.

2. Tal med dine børn om fakta

Fortæl dit barn de konkrete fakta om coronavirussen. For eksempel at sundhedsmyndighederne generelt mener, at der er god grund til at tage det roligt. Det er primært ældre og svækkede borgere, som risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus. Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at man skal have været i tæt "ansigt-til-ansigt"-kontakt med en coronasmittet for selv at få virussen. Det vil sige inden for to meter fra hinanden i mere end 15 minutter.

3. Se nyheder med dit barn

Generelt er det en god idé, børn ikke ser nyheder uden en voksen. Det giver børnene mulighed for at stille spørgsmål og få talt om deres bekymringer. Det værste er at gå rundt med fantasier.