Udbredt hedebølge over Danmark

Smeltende varmt sommervejr over Danmark de seneste dage har sendt temperaturen op i det røde felt.

De seneste dage har sommeren for alvor haft sit greb om Danmark.

Varm luft og en bagende sol har således tvunget temperaturen op ad på termometret, hvilket har resulteret i tre tropedage på stribe, hvor temperaturen mindst ét sted i landet er kommet over 30 grader.

Det varme og stabile sommervejr er helt sikkert hilst velkommen af mange, da det kommer efter en periode med ustadigt sommervejr, hvor skybrud nærmest stod i kø.

Frygten for oversvømmede kældre er dermed byttet ud med en tur til stranden, hvor de mest behagelige temperaturer lige nu kan findes.

Ud over strandture og is i lange baner har det meget varme vejr over Danmark resulteret i hedebølge i dele af landet. Det er endda blevet til årets første landsdækkende varmebølge i Danmark.

Hedebølge og varmebølge

En hedebølge indtræffer, når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.


Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.


En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.

Landsdækkende varmebølge

Mere end 80 procent af de danske vejrstationer har de seneste tre dage vist over 25 grader.

Dermed er en landsdækkende varmebølge i hus, da dette er defineret ved, at mere end halvdelen af Danmarks areal opfylder betingelsen for mere end 25 grader.

Gennemsnittet af maksimumtemperaturen for hele landet lyder på 27,2 grader for de sidste tre dage, hvilket bekræfter, at vi har med en landsdækkende varmebølge at gøre.

Lokale hedebølger mange steder

Men mange steder har det været endnu varmere. Ved hele 27 af de danske vejrstationer er der en hedebølge i hus. Det er knap halvdelen af alle tilgængelige stationer i Danmark, som har haft hedebølge.

I kortet herunder er middeltemperaturen af de højeste daglige temperaturer for de seneste tre dage vist for et udvalg af stationer.

Hedebølge flere steder i Danmark. Men ikke nok til landsdækkende hedebølge
Hedebølge flere steder i Danmark. Men ikke nok til landsdækkende hedebølge
Foto: Aina González / Seerbillede

Varmest har det været ved Landbohøjskolen i København, hvor temperaturen i gennemsnit har toppet på 30,9 grader.

Det er især Sjælland og store dele af Østjylland, der har haft det ekstra varmt, hvilket også gør hedebølgerne meget mere udbredte denne gang, end da Bornholm tilbage i juni oplevede en historisk varm hedebølge.

Flere steder kan hedebølgen forlænges til og med lørdag, da temperaturen i dag forventes at komme op mellem 25 og 28 grader.

Kun ti vejrstationer har hverken haft varmebølge eller hedebølge, hvilket primært er stationer i Nordvestjylland, langs kyster og på Bornholm.

Flere sommerdage end normalt

Med de varme dage vi netop nu har, og har haft, runder vi til og med lørdag 17. juli 26 sommerdage i 2021. Syv af disse dage er registreret som tropedage.

Det er allerede nu langt flere, end hvad vi normalt kan forvente os på denne tid af året. Således har vi normalt 11 sommerdage i hele i juli, men allerede nu er det tal på 14.

Sommerdage og tropedage i Danmark i 2021 til og med 16. juli
Sommerdage og tropedage i Danmark i 2021 til og med 16. juli
Foto: Aina González / Seerbillede

Varmebølgen og dermed også hedebølgerne har dog en ende nu, da de kommende dage byder på noget køligere sommervejr med under 25 grader på termometret.


Seneste nyt

fra Nordjylland