11 ud af 30 muslingeskibe har fisket ulovligt: - Vi tager det meget alvorligt
Foto: Ivan Johan Hansen
Arkivfoto.
TV 2 kan søndag dokumentere, at minimum 11 ud af 30 muslingeskibe i Limfjorden har fisket med ulovligt store motorer i årevis.
- Vi tager det meget alvorligt.
Sådan lyder det fra Henrik Dalgaard, som er formand for Limfjordsrådet.
TV 2 kan søndag fortælle, at 11 ud af 30 muslingefiskere i Limfjorden har fisket med ulovligt store motorer i årevis.
For at beskytte havmiljøet har det siden 2004 været ulovligt at fiske i Limfjorden fra skibe med mere end 175 hestekræfter. Men flere fiskerbåde har systematisk brudt den regel og har fisket med ulovligt kraftige motorer i årevis.
TV 2 afslører samtidig, at Fiskeristyrelsen har kendt til de ulovlige motorer, men undladt at sanktionere fiskerne.
Og det er bestemt ikke hensigtsmæssigt, for Limfjorden er i forvejen udfordret, lyder det fra professor Stiig Markager til TV 2
- Det er helt klart med til at slå fjorden ihjel, fordi det bringer alle næringsstofferne op fra bunden, og næringsstofferne er med til at danne iltsvind, forklarer Stiig Markager.
Professoren peger på, at det er fiskernes måde at opsamle muslingerne på, som blandt andet giver skaderne i fjorden. Bag deres både trækker fiskerne nemlig tunge metalredskaber, og på den måde kommer næringsstofferne op fra bunden, forklarer han til TV 2.
Formanden for Limfjordsrådet Henrik Dalgaard fortæller, at han er overrasket over, at der har været overtrædelser.
- Jeg regner da med, at fiskerne overholder de regler, der er. Det har været min klare forventning, forklarer Henrik Dalgaard, og fortsætter:
- Der er et sæt spilleregler, og vi har en forventning om, at der er en myndighed, der håndterer det. Den kan ikke være længere.
Formanden vil gå i gang med at kigge ind i sagen.
- Vi har et stærkt muslingerhverv. Det er selvfølgelig positivt for erhvervslivet, men hvis det har større negative konsekvenser for fjorden, end det har positive, så skal vi kigge ind i det. Det skal vi også i respekt for andre steder, hvor de ikke har muslingeerhverv i dag, siger Henrik Dalgaard.