LIGE NU:

De kæmper mod ny sendemast: - Det her er et helt unikt sted

Radio Limfjord har brug for en ny mast, men de lokale er dybt uenige om placeringen.

Planerne om at rejse en ny radiomast på det højeste punkt på Mors skaber kraftig røre i lokalområdet.

Det er ellers planen, at masten skal sikre, at Radio Limfjord kan nå ud til alle sine lyttere, men de lokale mener, den vil ødelægge et særligt naturområde.

quote Det er så vigtigt, at vi friholder de få steder, vi har natur på Mors, fra teknisk udstyr

Margit Hovmøller, formand for Flade Beboerforening

Planen er nemlig, at masten skal stå i 89 meters højde på Salgjerhøj, der er Mors’ højeste punkt.

- Det er så vigtigt, at vi friholder de få steder, vi har natur på Mors, fra teknisk udstyr, siger Margit Hovmøller, der er formand for Flade Beboerforening.

Radioen har ellers i forvejen en mast på højen. Den står i et gammelt luftmeldetårn, men planen er, at det gamle tårn skal pilles ned og erstattes af en ny sendemast, da den gamle ikke længere kan bruges. Men det ændrer ikke de lokales holdning.

- Hele området er et fantastisk unikt sted i Danmark. Du kan tælle omkring 20 kirker, når vejret er klart. Du kan se fyrre gravhøje herfra, forklarer Margit Hovmøller.

Udsigten fra Salgjerhøj. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST
Udsigten fra Salgjerhøj. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Vigtig mast

Hos Radio Limfjord holder de dog fast på, at de skal have en ny mast. De har brug for den for at nå lytterne i Thy.

- Vi sender fra en nødposition lige nu, hvor der er støj på meget af vores musik. Det går i et stykke tid, men vi bliver ikke ved med at holde lytterne, siger radiochef Allan Josefsen.

Han er blevet overrasket over balladen, fordi der allerede er en mast på højen.

- Det er ikke for at sætte en kæp i hjulet på noget som helst, hverken natur eller noget. Det er en ganske almindelig ansøgning på en gittermast. Så vi er ikke ude på at lave en masse ravage eller sætte noget op, der er højere. Det er samme højde, den er bare meget mindre at se på, forklarer han.

Allan Josefsen er overrasket over, at den nye mast giver ballade. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST
Allan Josefsen er overrasket over, at den nye mast giver ballade. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Muligt ja

Fredningsrådet har allerede givet grønt lys til en ny mast. Nu skal sagen afgøres af Teknik- og Miljøudvalget i Morsø Kommune.

Formanden for udvalget hælder mod et ja. 

- Der er noget, der er sat op i forvejen, og der bliver sat noget op, der er mindre markant. Selvfølgelig skal vi værne om den fuldstændigt smukke natur og det helt enestående område, der er, men det er ikke ensbetydende med, at der intet må ske i området, siger formand Meiner Nørgaard.

Danmarks Naturfredningsforening er derimod enige med de lokale. De mener hverken at meldetårnet eller en ny mast skal være på højen.

- Det er et helt unikt sted, så det er klart, at der skal ikke en gittermast op. Området blev fredet i 1966, så man må ikke gøre, hvad som helst her, slår formanden for Danmarks Naturfredningsforening på Morsø, Mette Jensen, fast.

Teknik og miljøudvalget behandler sagen den 15. august.