01:47

Det skal være muligt at flyve fisk fra Thisted. Sådan lyder det fra både byrådet og erhvervslivet i Thisted Kommune. Men skal fly kunne lette og lande i Thisted, kræver det et særligt ILS-system. Og det system er ulovligt.

De vil flyve med fisk fra Thisted, men der er et stort problem

Hvis fly skal kunne lette og lande i Thisted, så kræver det et særligt GPS-system.

I samarbejde med TV MIDTVEST

I dag er det begrænset, hvor meget der sker i Thisted Lufthavn, men det vil man gerne ændre på.

Skaka Seafood ønsker at flyve med fisk fra lufthavnen, men hvis den drøm skal gå i opfyldelse, så kræver det fly med et GPS-system, som ikke er godkendt i Danmark.

- En gang imellem så kører hjulene en lille smule langsomt nogle steder, hvor vi godt kunne have brug for, at man bare sagde ’ja det er fint, det kan man godt’, siger area sales manager ved Skaka Seafood, Johnny Bækkel.

Læs også Det betyder finansloven for Nordjylland

Politisk opbakning

GPS-systemet skal sikre, at fly kan lette og lande i alt slags vejr, og det bliver brugt i flere europæiske lande, herunder Tyskland, men er ulovligt herhjemme. Det vil de nu have lavet om på i Thisted.

- Det betyder rigtig meget for en kommune som vores, for vi har en havn og en landevej, og så har vi en lufthavn, og det betyder rigtig meget, at det samspiller, siger borgmester Ulla Vestergaard.

Thisted Lufthavn blev indviet i 1970, men i 2007 lukkede den sidste passagerrute, Men nu vil kommunen altså have gang i trafikken igen, og de modtager opbakning fra Christiansborg.

- Nu tager jeg den her sag op med ministeren på onsdag for at få ham til som politisk øverste ansvarlig at sige, at selvfølgelig skal der GPS’er til Thisted Lufthavn, siger folketingspolitiker Simon Kollerup.

Det er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, der skal godkende GPS-systemet. Styrelsen har i dag ikke ønsket at kommentere sagen.

Læs også Den 3. limfjordsforbindelse: Finansloven afsætter penge til forundersøgelser