Foto: TV Midtvest

Dyrlæge måtte aflive hest: Overbevist om at hesteherpes har ramt Mors

Sygdommen har den seneste tid kostet flere heste livet på Holstebro-egnen.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Den frygtede hestesygdom, hesteherpes, har hærget i Holstebro og omegn den seneste tid, og nu er sygdommen med al sandsynlig også nået til Mors.

Det kan hestedyrlæge Gunnar Yde fortælle. Torsdag aften fik han et opkald om en hest, der var blevet lam i bagbenene.

- Da jeg kom derud, var jeg klar over, at det var en herpes-lammelse, og så er jeg jo desværre nødt til at aflive den i henhold til dyreværnsloven, fortæller dyrlægen, der dækker Thy og Mors. 

Svarene fra prøverne på hesten, som blev aflivet i torsdags er endnu ikke kommet, men dyrlægen er overbevist om, at der er tale om hesteherpes. 

Han håber, at det er et enkeltstående tilfælde, og at sygdommen ikke har fået sit tag i Mors, som den har haft det i Holstebro, hvor flere heste i den seneste tid er døde af sygdommen. 

- Forhåbentlig er det bare en enlig én, der har været uheldig at fange en enkelt virus eller to og er blevet syg af det, så der ikke er andre, der får det i den her ombæring, men det er ikke til at vide, forklarer dyrlægen. 

HESTEHERPES:

  • Herpesvirus er en sygdom, som har eksisteret i Danmark i mange år - både det der kaldes type 1 og type 4.
  • Herpesvirus 1 forårsager feber, luftvejslidelser, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper. Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter ca. 2 uger kan der også opstå lammelser.
  • De fleste danske heste har herpesvirus i kroppen. Det kan genaktiveres og få hesten til at udskille smitte eller blive syg.
  • Herpesvirus ikke udryddes, og man vil altid se enkelte heste blive spontant syge ind imellem.
  • Inden for de seneste 5 år har der været kendte tilfælde af herpesvirus 1 udbrud med en grad af slingerhed/lammelse i blandt andet Nordjylland, Djursland samt på Sjælland og Fyn. 
  • Hestens herpesvirus smitter ikke mennesker.

Kilde: Dansk Rideforbund og SEGES

Rideskole aflyser stævne

Mens dyrlægen pludselig har fået tralvt med at vaccinere heste i området mod herpes, så er der blevet hul i kalenderen for Morsø Rideskole. For andet år i træk har de været nødt til at aflyse det årlige distriktsstævne på grund af frygten for sygdommen. 

- Det er trist. Ligeså vel som det er trist for dem, der har mistet deres hest eller pony, siger formand for rideskolen, Søren Bek. 

Selv med vacciner er der risiko for flere tilfælde - der findes nemlig raske smittebærer af sygdommen og ingen kur. 

- Det kan man ikke rigtig holde for. Det er bedrøveligt, når det sker, slutter dyrlæge Gunnar Yde.

02:08 Luk video