LIGE NU:

Fra fire til tre: Folketinget skærer igen i fiskernes licenser

Folketinget skærer i antallet af licenser til muslinge- og østersfiskeri for at beskytte limfjordsfiskere. Forfejlet siger fiskerne.

Fremover bliver det sværere for muslinge- og østersfiskere at vokse sig store og fiske i en for stor del af Limfjorden. Alle folketingets partier er nemlig blevet enige om at nedsætte antallet af mulige licenser fra fire til tre.

Ministeriet fremlægger planerne tirsdag.

Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, forklarer, at man ikke ønsker, at de store fiskere fra havet udnytter fjorden som investeringsobjekt.

- Det gør vi fordi, vi gerne vil, at der er flere, som kan være på fjorden som fiskere. Når vi sætter loftet ned, håber vi også, at der bliver plads til flere nye – og vi kan få plads til et generationsskifte i limfjordsfiskeriet, siger Simon Kollerup til TV MIDTVEST.

Stramningerne kommer efter folketinget strammede grebet om de såkaldte kvotekonger, men der kunne partierne ikke blive enige om fremtiden for muslingefiskerne. Det er dog nu faldet på plads til stor utilfredshed for fiskerne.

Skyder gråspurve med kanoner
Det er netop kvotekonger, politikkerne er bange for, men fiskerne mener, det er som at skyde gråspurve med kanoner.

- Det vi gør i dag – det er ikke så meget at trække tæppet væk under kvotekonger, men det er at udvise rettidigomhu omkring limfjordsfiskerne. Vi vil gerne have et aktivt, levende limfjordsfiskeri, siger Simon Kollerup.

Den holdning deler muslinge- og østersfisker Svend Bonde dog ikke. Han er slet ikke bekymret for kvotekonger i Limfjorden.

- Nej, vi har ingen kvotekonger i Limfjorden. Vi har et fiskeri, der er i balance. Den bøn, vi har, det er, at vi vil bevare det, vi har. Vi fisker bæredygtigt i takt med naturen, siger Svend Bonde, der desuden er formand for Sillerslev fiskeriforening.

Svend Bonde er på mange måder helt paf over den nye udmelding fra politikkerne, da han allerede mener forholdene er, som de skal være, for at få nye fiskere ind i Limfjorden.

- Vi har brug for nye generationer til at komme herind og gå videre med der, hvor vi er nået til. Det er så vigtigt for os at bevare det, så vi er slået helt, helt ud af balance, når der kommer sådan en her.