Fugleinfluenza skyld i massedød blandt suler

De britiske myndigheder mener, at fugleinfluenza har spredt sig som en steppebrand blandt landets fugle.

Det er efter alt at dømme et alvorligt udbrud af fugleinfluenza, der i disse dage sender adskillige døde suler i land langs Vestkysten.

Sådan lyder vurderingen fra Dansk Ornitologiske Forening efter, at de britiske myndigheder har undersøgt en række døde fugle hos verdens formelig største koloni af suler.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i en pressemeddelelse, der refererer til blandt andre BBC, der har omtalt den frygtede sygdom.

Ifølge det britiske medie er øen Bass Rock hjem for op mod 150.000 suler. I skrivende stund har myndighederne ikke komplet overblik over antallet af døde suler, men flere hundrede døde suler er testet positive for den farlige sygdom.

- Vi føler os magtesløse. Vi kan kun følge med og overvåge, hvordan sygdommen spreder sig gennem kolonien, siger Susan Davies fra den velgørende forening Scottish Seabird Centre til BBC. 

Fuglereservatet Bass Rock ud for Skotlands kyst huser én af verdens største sulekolonier.
Fuglereservatet Bass Rock ud for Skotlands kyst huser én af verdens største sulekolonier.

Herhjemme holder DOF øje med fuglesygdommen, der også raserer flere andre europæiske kolonier.

- Det er meget voldsomt, det der sker i Skotlands sulekolonier. Ikke kun på Bass Rock, men også på St. Kilda i Atlanterhavet nordvest for Skotland og på Orkney- og Shetlandsøerne er store antal suler omkommet.

- Også kolonier på Færøerne og Island er ramt, hvorimod sulernes sydligste ynglekolonier på Helgoland i Nordsøen ud for Tyskland og i Bretagne i Nordfrankrig tilsyneladende er gået fri af epidemien, siger Morten Frederiksen, der er seniorforsker på Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, i pressemeddelesen fra DOF.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ifølge seniorforskeren er det naturligt, at sygdommen hærger sulekolonierne, når først den har fået fat.

- De meget tætte kolonier øger risikoen for en hurtig spredning af fugleinfluenza, som smitter via luftvejene. En sygdom som fuglekolera, der ramte bestande af ederfugle for nogle år siden, smitter gennem vand, hvorfor spredningen foregik på steder, hvor fuglene badede sammen. Men en luftbåren virussygdom som fugleinfluenzaen kan sprede sig hurtigt over større områder, hvor fuglene er tæt på hinanden, siger Morten Frederiksen.


Fakta om sulen:

  • Den største havfugl i de danske farvande.
  • Har et vingefang på op til 180 centimeter.
  • Vejer mellem 2.800 og 3.200 gram.
  • I sommerdragten er fuglen hvis med sorte vingespidser og okkergult hoved.
  • Yngler kun i Nordatlanten.
  • I Danmark er sulen en almindelig trækgæst om efteråret, men arten er også forårstrækgæst og sommergæst.
  • Kan dykke helt ned til 22 meters dybde i havet for at finde føde.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Den aktuelle epidemi er også gået hårdt ud over storkjoven, der er en fåtallig havfugl i Nordatlanten. Flere end 100 er for eksempel fundet døde på Shetlandsøerne, skriver DOF. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmarks eneste ’fuglefjeldsfugle’ riderne på Bulbjerg, tejsterne på molerne på Hirsholm samt alkene og lomvierne på Ertholmene ved Bornholm er indtil videre gået fri af fugleinfluenzaen.

- En art som riden yngler ganske vist i kolonier, men ikke så tæt som sulen. Det øger sandsynligheden for, at riden måske slipper for at blive ramt af epidemien, lyder vurderingen fra Morten Frederiksen.

Ifølge Fødevarestyrelsen er risikoen for fugleinfluenza nu igen så lav i Danmark, at Fødevarestyrelsen har ophævet krav om at fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal være lukket inde eller under tag.


Seneste nyt

fra Nordjylland