Her krydser de ved Lise, Torsten og Simon: Nordjylland er slaraffenland for personlige stemmer
Thisted Kommune er det sted i landet, hvor allerflest vælgere sætter kryds ud for et navn, når de stemmer til folketingsvalg. Professor peger på by/land-diskussionen som årsag.
Særligt to nordjyske kommuner er en drøm for enhver lokal folketingskandidat, der håber på mange personlige stemmer.
Vælgerne her i landsdelen ligger i hvert fald helt i top, når man ser på, hvor i landet der bliver afgivet flest personlige stemmer ved folketingsvalg.
På landsplan stemte hver anden vælger (51,9 procent) personligt ved valget i 2019.
Anderledes så det ud i det nordjyske.
Thisted Kommune lå på en suveræn førsteplads i hele landet med 70,2 procent personlige stemmer. På andenpladsen finder vi Morsø.
Thisteds førsteplads var ikke kun en enlig svale. Kommunen toppede også listen i 2015 (66 procent personlige stemmer) og i 2011 (67,2 procent.), og det er der en god forklaring på, mener professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Michael Baggesen Klitgaard.
Det hænger sammen med den by/land-diskussion, der fylder meget i disse år.
- Når man ligger i yderområderne som for eksempel Thisted, kan man som borger godt føle et ekstra behov for at stemme på en kandidat, som man ved vil varetage områdets interesse, siger professoren.
To i én
Han peger på, at vælgerne opnår en slags to i én effekt ved at stemme personligt.
- Ud over at man kan stemme på sit parti, får man også mulighed for at stemme på én, som man kender, siger Michael Baggesen Klitgaard.
En af de politikere, der har nydt godt af thy- og morsingboernes lokalpatriotisme er den nuværende socialdemokratiske erhvervsminister Simon Kollerup.
Ved valget i 2019 fik han 10.605 personlige stemmer i Thisted-kredsen, som dækker Thisted og Morsø kommuner - det svarede til 26,4 procent af alle stemmer i kredsen.
Jeg kender Thy og Mors som min bukselomme. Jeg tror, at det gør folk trygge.
Simon Kollerup (S), FT og thybo
- Jeg tror, at mange stemmer personligt, fordi man i Thy og på Mors gerne vil have en kandidat, der kender de specifikke lokale forhold. Det gør jeg. Jeg kommer jo herfra og kender Thy og Mors som min bukselomme. Jeg tror, at det gør folk trygge, siger Simon Kollerup.
Statistikken viser også, at vælgerne i de store byer ikke har samme hang til at stemme personligt. Ved folketingsvalget i 2019 var andelen af personlige stemmer i Aarhus Kommune for eksempel 47,4 procent.
Ifølge professor Michael Baggesen Klitgaard kan det skyldes, at vælgerne i de store byer føler, at de er på vindere i by/land-problematikken og derfor ikke er så opsatte på at støtte en lokal kandidat personligt.
Dertil kommer, at der i de større byer ofte er opstillet flere store profiler.
- Hvis du er en stor profil, fylder du også mere i et mindre område end en stor profil opstillet i et stort område, siger professoren.