Seneste nyt:

Kommunen tog Torbens dagpenge: Landsretten fastslår, at det var forkert

Torben Hedegaard solgte naturfotografier, da han var på sygedagpenge. Et anonymt tip til Thisted Kommune betød, at han endte på kontanthjælp. Nu er der faldet dom i sagen.

Efter 2,5 år er der nu sat punktum i den sag, der har fyldt Torben Hedegaards liv med uvished.

- Jeg er bare fuldstændig lettet. Det har trykket helt vildt. Den belastning er frygtelig er gå med, siger naturfotografen, der i 2019 fik frakendt retten til sygedagpenge.

Torben Hedegaard tog og solgte naturfotografier i sin fritid, da han var på sygedagpenge. Et anonymt tip om dette til Thisted Kommune betød, at han blev frakendt retten til sygedagpenge og endte på kontanthjælp.

Sagen endte i byretten, der i maj 2021 fastslog, at kommunens manøvre var forkert. Torben Hedegaard troede, at sagen var slut, men kommunen ankede afgørelsen.

I dag har landsretten taget stilling til sagen, og konklusionen er den samme som byrettens.

- Jeg er en fri fugl. Jeg tror, vi skal ud at spise i aften, siger en lettet Torben Hedegaard.

- Vi er godt tilfredse. Landsretten har lagt vægt på, at sagen ikke var tilstrækkeligt oplyst. På baggrund af billederne kan man ikke tage dagpengene fra ham, siger Emil Kiørboe, der er advokat for Torben Hedegaard.

Denne gang var alle tre dommere enige i dommen.

- Det eneste, jeg kan sige, er, at det også burde være den vej, det skulle gå. Det må være en kæberasler af rang til forvaltningen, der har sat alt det her i sving. Vi må have en snak på næste udvalgsmøde om, hvordan vi agerer i de her sager, siger Ib Poulsen (DF), der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget.

I byretten var det ikke en enig afgørelse, og det var blandt andet afgørende for, at Thisted Kommune ankede dommen til landsretten.

- Det siger noget om, at sagen ikke er så simpel, lød den første kommentar i maj 2021 fra Mogens Kruse Andersen, der er for direktør for beskæftigelsesområdet i Thisted Kommune.


Sagen er hjemvist til fornyet behandling

TV MIDTVEST har i dag været i kontakt med Thisted Kommune.

Torben Hedegaard får nemlig ikke automatisk sygedagpenge igen, fordi han har fået medhold ved domstolene.

Retten vurderede nemlig kun, at kommunen i sin tid ikke havde tilstrækkeligt med information til at fratage Torben Hedegaard sine sygedagpenge.

Derfor betyder dagens domsafsigelse, at Thisted Kommunes afgørelse tilbage i 2019 er ugyldig. Derfor skal kommunen foretage en ny vurdering af Torben Hedegaards uarbejdsdygtighed.

- Vi skal sikre, at vi efterfølgende sikrer, at vi har et tilstrækkeligt oplysningsgrundlag til at trække en ny, kvalificeret og rigtig vurdering i sagen, siger Trine Engholm Christensen, der er Erhverv- og Beskæftigelseschef i Thisted Kommune.

Den nye vurdering skal tage stilling til om Torben Hedegaard i 2019 var uarbejdsdygtig eller arbejdsdygtighed, da han blev frakendt retten til sygedagpenge.

Erhverv- og Beskæftigelseschefen fortæller derfor, at en ny behandling af Torben Hedegaards sag alligevel godt kan ende med, at han frakendes retten til sygedagpenge - på lovlig vis.

Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Ib Poulsen (DF) håber dog, at sagen bliver lukket til gavn for Torben Hedegaard og hans familie.

- Jeg håber, at man får en helt anden kasket og indgangsvinkel på. Hvis ikke man kan finde ud af det, så er det sørgeligt, at systemet er så rigidt, at det vil have ret. Nu må man lægge sig fladt ned og sige, at man var forkert på den, siger han.


I byretten var det ikke en enig afgørelse, og det var blandt andet afgørende for, at Thisted Kommune ankede dommen til landsretten.

- Det siger noget om, at sagen ikke er så simpel, lød den første kommentar i maj 2021 fra Mogens Kruse Andersen, der er for direktør for beskæftigelsesområdet i Thisted Kommune.

Eventuelt fleksjob kræver ny sagsbehandling

TV MIDTVEST har torsdag været i kontakt med Thisted Kommune.

Trine Engholm Christensen, der er erhverv- og beskæftigelseschef, fortæller, at kommunen skal kigge på Torben Hedegaards sag igen, hvis han ønsker at blive tilkendt retten til et fleksjob. Det får han ikke automatisk, fordi han har fået medhold ved domstolene.

Ifølge hende vurderede retten nemlig kun, at kommunen i sin tid ikke havde tilstrækkeligt med information til at fratage Torben Hedegaard sine sygedagpenge.

Erhverv- og Beskæftigelseschefen fremhæver derfor, at en eventuel ny behandling af Torben Hedegaards sag alligevel godt kan ende med, at han frakendes retten til sygedagpenge eller fleksjob - på lovlig vis.

Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Ib Poulsen (DF) håber dog, at sagen, hvis den skal behandles igen, bliver lukket til gavn for Torben Hedegaard og hans familie.

- Jeg håber, at man får en helt anden kasket og indgangsvinkel på. Hvis ikke man kan finde ud af det, så er det sørgeligt, at systemet er så rigidt, at det vil have ret. Nu må man lægge sig fladt ned og sige, vi var forkert på den, siger han.

Sagens forløb har varet længe

Torben Hedegaard fra Bedsted kom på sygedagpenge i 2017, da han efter 16 år som ansat på en madrasfabrik i Hurup fik en skade i lænden og blev han sygemeldt.

Hans læge opfordrede ham til at gå lange ture. Torben Hedegaard lider nemlig også af en lungesygdom, hvilket den friske luft kunne hjælpe på.

Med sig på gåturene tog Torben Hedegaard sit kamera, hvor han efterfølgende delte og solgte naturbilleder gennem sin Facebookside.

Men det var en borger ikke tilfreds med. Vedkommende skrev derfor et anonymt tip til Thisted Kommune.

- Han kan tage på marked og udstille og sælge i en åben gruppe, som hedder 'Torben H foto'. Det ligner ingenting, at han tjener fede penge ved siden af sine sygedagpenge, stod der i tippet.

Thisted Kommune reagerede prompte og fratog Torben Hedegaard sine sygedagpenge. Kommunen vurderede, at hans arbejdsevne var til mere end det, når han kunne fotografere så meget.

3F, der er modpart til Thisted Kommune i sagen, fastslog dengang, at fritidsaktiviteter ikke bør få betydning i sager om sygemelding. Derfor stævnede de kommunen.

- Hvis det fik betydning, ville ingen under sygdom kunne have fritidsaktiviteter, og det strider mod handicapkonventionen. Det er en meget principiel sag for os, for vi mener, at fleksjobbere og sygdomsramte har ret til et fritidsliv, siger Karin Petersen, der er socialpolitisk konsulent for fagforbundet 3F.

torben hedegaard foto
Foto: Anders Meyer / TV MIDTVEST

Selvstændig på nedsat tid

I dag er Torben Hedegaard selvstændig fotograf på nedsat tid, hvor han sælger plakater og naturfotos. Det har han valgt for at undgå systemet.

- Jeg tjener ikke mange penge i dag, men jeg klarer mig lige. Det vil jeg hellere og så slippe for systemet.

Han har dog en drøm om at kunne komme i fleksjob, da det vil tegne en mere sikker fremtid rent økonomisk.

- Jeg ved jo ikke, hvor længe jeg kan holde til at være selvstændig, selvom det er på nedsat tid, siger han.

Efter dagens dom skal Thisted Kommune foretage en ny vurdering af, hvorvidt Torben Hedegaard var arbejdsdygtig eller ej tilbage i 2019.

- Lige nu tjener han sine egne penge svarende til kontanthjælp, og nu skal han beslutte, om han vil ind i systemet igen og have støtte. Så skal han afklares og igennem møllen igen, og det ved jeg ikke, om han har lyst til, siger Emil Kiørboe, der er advokat for Torben Hedegaard.
Forsiden lige nu

Juleaften i Gug v2

Ingen skal være alene juleaften: Bente vil holde jul i den lokale boldklub

vejr hovedbillede

Nu kommer vinteren - her kan der falde op til 10 centimeter sne

Retten i Hjørring

24-årig skal i fængsel for overfald med machete

M 260815 IN v1 Små butikker i priskonkurrence-op+S Still

Slagtere glæder sig over, at julefrokosterne er tilbage - men frygter blodbad

Juleaften i Gug v2

Ingen skal være alene juleaften: Bente vil holde jul i den lokale boldklub

vejr hovedbillede

Nu kommer vinteren - her kan der falde op til 10 centimeter sne

Retten i Hjørring

24-årig skal i fængsel for overfald med machete

M 260815 IN v1 Små butikker i priskonkurrence-op+S Still

Slagtere glæder sig over, at julefrokosterne er tilbage - men frygter blodbad

20_percent

play Truede med pistol under bilhandel: Nu er to personer anholdt

camilla kur

Fortuna-profil blev matchvinder i sin afskedskamp - nu drager hun til udlandet

Nordjyllands beredskab  falck brand brandmand 112 genrebillede

Garagebrand påvirkede villakvarter

Lisbeth_Tavs_Gregersen

Ny bronzevinder i Thy: Lisbeth tager medalje for sin fysikundervisning

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

Drikkevand_2

Prøver fastslår: Coliforme bakterier fundet i drikkevandet hos fire vandværker

20_percent

play Truede med pistol under bilhandel: Nu er to personer anholdt

Nordjyllands beredskab  falck brand brandmand 112 genrebillede

Garagebrand påvirkede villakvarter

Crestwing Tordenskiold

Millioner på vej til nordjyske projekter

Retten i Hjørring

24-årig tiltalt for knivstik på åben gade

Screenshot 2022-12-04 202147

Vintervejr på vej - sne til mange egne af landet

[Tilpasset] julemarked

play Velbesøgte julemarkeder i Nordjylland: - Selvfølgelig skærer man ikke på julen

041222 IN Aalborg - Lemvig NY lyd Still

play Efter fire nederlag i streg: Storsejr sender Aalborg tilbage på sporet

041222 Canicross brst 4580

play Ny løbetrend har gjort sit indtog i Nordjylland

Håndjern og politibil

40-årig overfaldt kvinder med slag og spark: - Det var fuldstændig umotiveret

041222 Bilhandel gik skævt

Bilhandel udviklede sig dramatisk: Truede med pistol

20210108-190346-1-6000x4000ma

Tallene er usundt høje: Så mange tager på arbejde trods sygdom

Til forsiden

Til forsiden