LIGE NU:

Kystsikring ved Lild Strand: Thisted Kommune vil 'kun' betale 48.000

Det koster 5,9 millioner kroner at sikre kysten ved Lild Strand. En pris, som kommunen ikke vil hjælpe med at betale særligt meget af.

Thisted Kommune bliver i dag kritiseret for ikke at ville betale sin del af regningen for at få sikret kysten ved Lild Strand.

290 meter langs kysten med flere huse er ikke kystsikret og har længe skabt stor debat. For det koster 5,9 millioner kroner at sikre strækningen med tonstunge sten.

Halvdelen af strækningen er ejet af kommunen, men fordi politikkerne i økonomiudvalget har besluttet, at kystsikringen skal betales efter ejendomsvurdering, mener de ikke, at de skal betale mere end 48.000 kroner af regningen.
Kommunen har nemlig ikke nogen ejendom på strækningen, men i stedet en parkeringsplads.

Derfor står de seks husstande langs stykket af kysten til at betale resten af regningen. Mere præcist 5.852.000 kroner. Det udspil er husejerne langt fra tilfredse med.

- Vi er chokerede, mildest talt, fortæller Else Dam, der bor langs kysten.

Beboerne langs kysten havde allerede inden udspillet sagt, at de ikke ville acceptere denne løsning, og nu er håbet om hjælp fra kommunen ved at briste.

- Vi kommer til at betale, os husejere, for kommunens grund, og det er helt urimeligt efter vores mening, siger Else Dam.

Lodsejerne synes, at kommunen løber fra løftet om at skabe tryghed i området ved Lild Strand.

- Det der er sagen er, at den del af strækningen, som kommunen ejer, det er også den, der beskytter hele byen. Vi er jo en lille by herude, forklarer Else Dam.

Et spørgsmål om kommunale midler

Men for Thisteds borgmester handler det ikke om at løbe fra ansvaret. Men om nøgternt at vurdere, hvordan kommunale midler kan og må bruges.

quote Vi skal også forstå, at kommunen har en forpligtigelse til at se hele kommunen igennem, og der skal vi gøre det, der er bedst for hele kommunen.

Ulla Vestergaard, borgmester

- Vi skal også forstå, at kommunen har en forpligtigelse til at se hele kommunen igennem, og der skal vi gøre det, der er bedst for hele kommunen, siger borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard.

Hvis lodsejerne ender med at afvise kommunens udspil, kan hele sagen ende med en såkaldt kapitel 1 afgørelse, efter kystbeskyttelsesloven.

- Så kommer der en tvangsfordeling, som både tager udgangspunkt i herlighedsværdier og i meter, forklarer Ulla Vestergaard.

Uenighed i byrådet

Så vidt burde det ikke komme ifølge et andet byrådsmedlem fra Thisted. Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti mener faktisk, at kommunen burde betale hele gildet.

- Staten har ikke villet vedstå sig det fulde ansvar for kystsikring, og derfor mener jeg, at så må det være kommunen, der som parten med den brede skuldre, skal bære den her byrde, forklarer Ib Poulsen.

Mens usikkerheden om hvordan det hele ender stadig er stor, så frygter borgerne langs Lild Strand nu for alvor fra vinterens storme og de ødelæggelser, de kan føre med sig.

- Vi står jo og kigger på havet hver dag, med risiko for at den æder ind på kysten, så det er en utryg tilstand for os allesammen, siger Else Dam.

20_percent

play Ikke mere tjek af coronabevis: Fitnesscentre og kulturinstitutioner skal ikke længere tjekke coronapas

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

20_percent

play Ikke mere tjek af coronabevis: Fitnesscentre og kulturinstitutioner skal ikke længere tjekke coronapas

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

Til forsiden

Til forsiden