Læger: Thy er langt væk fra alting
Foto: StoryPark Media
Regitze Høy fem bor i Vestervig og arbejder på børneafdelingen på Aalborg Sygehus, hvor hun skal være i et halvt år som led i sin specialisering i almen medicin.
Det kræver en ekstra indsats at bosætte sig i Thy, hvis man er ved at uddanne sig til alment praktiserende læge.
Hver dag bruger uddannelseslæge Regitze Høy fem timer på at pendle. Hun bor i Vestervig og arbejder på børneafdelingen på Aalborg Sygehus, hvor hun skal være i et halvt år som led i sin specialisering i almen medicin.
- Det er virkelig en stor udfordring at få det til at gå op logistisk med en familie og små børn. Jeg er ikke hjemme om morgenen, og jeg er sådan set ikke hjemme igen, før aftensmaden gerne skal stå på bordet, siger Regitze Høy, hvis kæreste til gengæld har et fleksibelt arbejdsliv i øjeblikket.
Det betyder, at han de fleste dage kan aflevere og hente parrets to små drenge.
Regitze Høy er en af de læger, TV MIDTVEST følger i serien Lægeløftet i Thy. I serien sættes der fokus på, hvordan området har vendt en negativ udvikling med lægemangel og formået at lokke så mange unge læger til, at der nu ligefrem er udsigt til et overskud af praktiserende læger.
Hele 16 læger i Thy er i øjeblikket i gang med hoveduddannelsen i almen medicin, der er den specialisering, praktiserende læger har. Lægerne har valgt at slå sig ned i Thy på trods af de udfordringer, der følger med.
- Det uddannelsesforløb, vi har her i Thy, er ikke anderledes end andre steder, men vi er udfordrede, fordi Thisted Sygehus ikke har vildt mange afdelinger. Så hvis man skal forbi en børneafdeling – og det skal man, hvis man skal være alment praktiserende læge – så skal man til Aalborg og tage den del, siger Regitze Høy.
Fordomme om Thy
En læge er under uddannelse i mange år, før hun kan kalde sig alment praktiserende læge og eventuelt starte egen klinik.
Først skal hun læse medicin i seks år på universitetet og derefter gennemføre en etårig klinisk basisuddannelse, der foregår dels på sygehuset og dels i en privat lægepraksis.
Herefter skal hun i en halvårlig såkaldt introduktions-stiling. Til sidst skal hun gennemføre en hoveduddannelse, der for de praktiserende lægers vedkommende varer fem år og veksler mellem arbejde i lægepraksis og arbejde på forskellige sygehusafdelinger.
I femte afsnit af serien Lægeløftet i Thy er vi med på Regitze Høys første arbejdsdag på børneafdelingen i Aalborg. Derudover udfordrer en anden kommende praktiserende læge fordommen om, at der ikke sker noget i Thy.
- Det kommer an på, hvad man mener med ”sker noget”, for der er arrangementer nærmest på daglig basis, som man kan deltage i. Det kræver bare, at man får sig meldt til noget og kommer op af sofaen. Måske skal man selv starte noget op, siger Sara Søndergaard fra Vorupør.