Foto: Richard Gaarn Svendsen

Landmand i nabostrid vinder sag mod kommune – har kostet 400.000 kroner

Thisted Kommune afviser landmand Karlo Bundgaards påstand om, at kommunen skulle være særligt opsøgende over for ham.

I samarbejde med TV MIDTVEST

En årelang strid mellem Thisted Kommune og landmanden Karlo Bundgaard fra Vesløs har fået sat et punktum.

I efteråret fortalte vi, hvordan en nabostrid resulterer i, at påbud og klagesager hober sig op mod landmanden.

Men nu har Planklagenævnet taget stilling til de seneste fire sager, og det ser ud til, at landmanden nu kan ånde lettet op.

- Det er skønt. Jeg har ikke lavet noget, der var ulovligt. Det har jeg ikke, siger Karlo Bundgaard.

  Foto: Richard Gaarn Svendsen

Sagerne, som Planklagenævnet har afgjort, handler om, at Thisted Kommune har givet Karlo Bundgaard et påbud om, at han ikke må sælge og transportere halm fra ejendommen.

De påbud har Karlo Bundgaard klaget over til Planklagenævnet, og nu har han vundet sagen.

Læs også Nabostrid har kostet landmand over 300.000 kroner

Flere klager til kommunen

Sagerne er dog kun de seneste i en stribe af sager, der er regnet ned over Karlo Bundgaard, siden han genopførte en halmlade efter en brand i 2014.

Det har drejet sig om alt fra rotter, brandsikkerhed og dræn på marker, til om landmanden driver ulovlig virksomhed fra sin adresse.

Jeg vil gøre alt for, at jeg kan blive her, men det er klart, at hvis jeg skal fortsætte med at betale 200.000-300.000 til advokater hvert år, så kan det være, jeg bliver nødt til at sælge

Karlo Bundgaard, landmand, Vesløs

Mange af klagerne er kommet fra en nabo, og Thisted Kommune har derefter fulgt op i en sådan grad, at Karlo Bundgaard føler sig decideret jagtet.

- Jeg har ikke tabt en sag endnu. Hver gang har de trukket snuden til sig. Det falder fra hinanden hver gang, siger Karlo Bundgaard.

Store omkostninger

Og sagerne mod Thisted Kommune er langt fra en billig omgang for landmanden. På nuværende tidspunkt har han brugt 400.000 kroner i advokatomkostninger.

- Jeg vil gøre alt for, at jeg kan blive her, men det er klart, at hvis jeg skal fortsætte med at betale 200.000-300.000 til advokater hvert år, så kan det være, jeg bliver nødt til at sælge, siger Karlo Bundgaard.

Formanden for Thisted Kommunes Klima-, Miljø- og Teknikudvalg, Esben Oddershede (V) er ikke enig i, at landmanden bliver jagtet.

- Nej, på ingen måde. Det har vi slet ikke nogen interesse i, siger Esben Oddershede og tilføjer:

- Kommunen er ikke opsøgende på nogen måde. Vi reagerer, når vi får henvendelser, og det er jo specielt naboer, der har henvendt sig. Og så er vi nødt til at undersøge, om der er forhold, der er ulovlige, siger Esben Oddershede.

Vi skal have tid til at se de præmisser, som nævnet lægger til grund for afgørelsen, og så må vi tage stilling til, hvad der skal ske.

Esben Oddershede, formand, Klima-, miljø- og teknikudvalget, Thisted Kommune

"Påfaldende mange sager"

Karlo Bundgaards advokat mener dog, at der er påfaldende mange sager mod landmanden i Vesløs.

- Det har været en stor byrde for Karlo som privatperson og som mindre virksomhedsejer at skulle tage kampen op mod Thisted Kommune, som har brugt store ressourcer på at få de her påbud ført igennem, siger Thomas Jensen, der er advokat hos Storm Advokatfirma.

  Foto: Richard Gaarn Svendsen

Hos Thisted Kommune kan Esben Oddershede på nuværende tidspunkt ikke sige, om afgørelsen fra Planklagenævnet er sidste punktum i sagen.

- Vi skal have tid til at se de præmisser, som nævnet lægger til grund for afgørelsen, og så må vi tage stilling til, hvad der skal ske, siger Esben Oddershede.

Karlo Bundgaard bliver ved

I Vesløs er Karlo Bundgaard klar til at fortsætte kampen.

- Jeg bliver ved, indtil der kommer en anden og siger, jeg skal holde op, siger han.

Karlo Bundgaards nabo, der flere gange har henvendt sig til Thisted Kommune, sagde følgende til TV MIDTVEST den 27. oktober 2019:

- Det er ikke et personligt korstog mod Karlo, men et ønske om at foretagendet bliver drevet på lovlig vis i henhold til kommunens påbud og regulativer.

Selvom Karlo Bundgaard har fået denne sag fejet af bordet, er han ikke færdig med kommunen endnu.

Der verserer stadig en sag omkring niveauregulering ved halmladen, som skal en tur i retten til september.

01:59 Luk video