PFAS kan ende med at lukke populært turist-spot i Nordjylland

Siden 50'erne har de skadelige flourstoffer spredt sig i vores samfund. I Thisted Kommune er de særligt bekymrede for mulig forurening af deres vigtigste attraktion - badevandet.

Jeppe Skov er på en vigtig opgave.

Han er miljøtekniker og tager i dag prøver af vandet i Thy, så det kan blive analyseret for PFAS.

Opgaven er som sådan ikke uvant, men jagten efter lige netop de skadelige flourstoffer, der går under betegnelsen PFAS, fylder mere og mere i hans arbejdsliv.

- For to år siden havde jeg knap nok hørt om det, og nu er vi ude og tage prøver kun for PFAS, fortæller han.

Handler om tryghed

Prøvetagningen starter i Limfjorden hos badestedet Søbadet i Thisted og runder også både Vesterhavet i Klitmøller og Vorupør.

Det er Thisted Kommune, der har bestilt prøverne for at få kortlagt ophobningen af de skadelige kemikalier. Og det er der en helt særlig grund til.

- Mange borgere og turister kommer på grund af vandet, siger Esther Boll, der er miljøsagsbehandler ved Thisted Kommune.

- PFAS er et nyt område, og vi har valgt af fokusere på det, fordi der er så meget fokus på det, og det gør folk nervøse. Så i bund og grund handler det om tryghed.

Esther Boll er miljøsagsbehandler ved Thisted Kommune.
Esther Boll er miljøsagsbehandler ved Thisted Kommune.
Foto: Lars Lauridsen / TV MIDTVEST

Sidste sommer blev der lavet tilsvarende prøver, som viste, at der ikke var PFAS i fjorden eller i havet i kommunen. Stofferne blev til gengæld påvist i tre søer, men på et niveau under grænseværdien.

Nu håber Esther Boll, at de nye prøver kommer til at vise det samme resultat.

- Det er jo noget, man har på fornemmelsen er over det hele, så folk er utrygge ved det, men vi håber, man kan finde den tryghed i at kunne bade i fred for PFAS-stofferne, siger hun.

Hvad er PFAS?

PFAS (perfluoroalkylstoffer) består af en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne. Stofferne er stabile, svært nedbrydelige og er vand- og fedtskyende.

Perfluorerede kemikalier findes på verdensplan i miljøet, i fødevarer og i humant blod og mælk. De er alle til stede meget længe i miljøet på grund af deres høje styrke af kulstof-fluorbindingen (C-F bindingen), og de bioakkumulerer især i fugle og pattedyr.

PFAS har været brugt lige fra fødevareemballage, brandslukningsskum til overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling. PFAS flourstoffer er uhyre stabile og svært nedbrydelige stoffer. De kan måles i lave koncentrationer i blodet på befolkningen overalt i verden. PFAS er uønsket i miljøet, og deres helbredseffekter skaber bekymring.

Fra 1. juli 2020 er tilsætning af fluorerede stoffer til fødevarekontaktmaterialer af papir og pap forbudt i Danmark.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

En fremtid med eller uden PFAS

Miljøsagsbehandleren er glad for, at der indtil videre ikke har været de store udfordringer med PFAS i vandet i kommunen.

Men hun tror, at det er noget, man skal lære at leve med i et eller andet omfang.

- Både som borger og som miljøsagsbehandler ruller det derudad, og man kan ikke rigtig følge med. Man er utryg, og vi prøver at følge med, så godt vi kan. Men det går hurtigt lige nu, siger Esther Boll.

Lise Brostrøm er en af de borgere, der hver dag hopper i Limfjorden, og hun har ikke tænkt sig at stoppe med sin daglige dukkert.

- Man skal da tænke over det, men vi har tillid til de prøver, der bliver taget, og så må vi rette ind efter det. Men det er godt, at det bliver gjort. Det er da betryggende, siger hun.

For miljøteknikeren gør det store PFAS-fokus også indtryk.

- Jeg synes, det er skræmmende og bekymrende, at vi finder det alle steder efterhånden. Vi finder det i det vand, vi bader i, i det tøj, vi har på, og i det mad, vi spiser, siger Esther Boll.

Dagens prøver fra Limfjorden og Vesterhavet bliver indleveret på laboratoriet til analyse, og så kan kommunen forvente et svar om cirka 14 dage.


Seneste nyt

fra Nordjylland