Professor fra Thisted vil finde hjælp til dem, der ikke kan komme ud af sorgen
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST
Maja O’Conner er en af landets fremmeste sorgforskere.
Maja O’Conner er professor i psykologi og arbejder på at forbedre de værktøjer, som praktiserende læger bruger, når de skal hjælpe folk i sorg.
På et eller andet tidspunkt i vores liv bliver vi alle ramt af sorgen. I mange år har den gængse tænkning været, at sorg var noget, man skulle igennem. Forskellige faser, der endte med, at man kom godt ud på den anden side.
Men sådan er det ikke længere. Man kommer ikke igennem sorg, men man kan lære at leve med den.
- Den forskning, som jeg er involveret i, viser, at sorg er meget varieret og individuel og overhovedet ikke ens, siger Maja O’Conner.
Hun er en af landets fremmeste sorgforskere og ved derfor, hvor vigtigt det er at give den rette hjælp til dem, sorgen rammer. Hun mener, at det at miste en, man elsker, er noget af det mest voldsomme og belastende, vi kommer til at opleve i vores liv.
- Der er ingen, der har en familie, hvor der ikke er tomme stole. Alle mister. Den eneste måde, man kan slippe for det, er ved at dø først selv, og det er jo ikke et særlig attraktivt alternativ.
Ny type sorg
Maja O'Connor er en af de forskere, der i disse år sætter fokus på sorg. Hun er lektor i psykologi på Aarhus Universitet, men kommer oprindelig fra Thisted.
Den tidligere Thybo vil gerne være med til at forandre den måde, som vi ser sorg på.
- Det har fanget mig, hvordan vi kan trives på trods af, at livet er svært og lidelsesfuldt for os alle. Og så har jeg et hjælpe-gen. Jeg vil gerne gøre noget, der gør en forskel og gøre noget, som mennesker får det bedre af.
Man anslår, at omkring 80 procent af dem, der mister, gennemgår en naturlig sorgproces, hvor man kan fungere som menneske, men dog stadig indimellem bliver skyllet over af sorg fra tid til anden. Men der er også en anden sorg.
De seneste års forskning har resulteret i en ny diagnose inden for sorg; den komplicerede, vedvarende sorg. En sorg, som bliver hængende og sætter livet i stå for den ramte. Maja O'Connor arbejder på at finde de rette screeningsredskaber, så man kan finde de personer, der lider af vedvarende sorglidelse.
- Vi har ikke super gode værktøjer, og det vil vi gerne have. Det vil være en stor hjælp, når vi skal finde ud af, hvad der er galt, for så kan vi få hjælp til at finde ud af, hvad vi skal gøre ved det.
WHO har inden for de seneste år anerkendt vedvarende sorg som en officiel diagnose. Nu arbejdes der med at få diagnosen implementeret i det danske sundhedssystem, så de praktiserende læger for alvor begynder at bruge den.