Seneste nyt:

Særlig vaskebil skal komme ulækre skraldespande til livs - vil eliminere maddiker

I flere år har borgere i Thisted Kommune haft udfordringer med at holde bioaffaldet fri for maddiker. Det vil en ny forretningsidé nu lave om på.

Sorteringen af bioaffald har igennem flere år skabt et problem for borgere i Thisted Kommune. 

Når temperaturen sniger sig opad i sommerhalvåret, oplever mange, at spyfluer har en fest med affaldet i de 14 dage, der går mellem tømningerne.  

Resultatet er en skraldespand med bioaffald, der er levende af hvide maddiker.

quote Ideen til det her er kommet fra problematikken med maddiker og affaldsspande, der lugter.<br /> 

Bjarne Løth Bloch, Thisted Vaskeservice

Men til det har Bjarne Løth Bloch fra Thisted en løsning, der kan komme det krybende problem til livs. De har nemlig været i Østrig for at hente intet mindre end en vaskebil specialdesignet til at håndtere affaldsbeholdere.

- Ideen til det her er kommet fra problematikken med maddiker og affaldsspande, der lugter. Med den måde, vi håndterer affald på, og når vi i fremtiden skal håndtere på flere måder, så bliver der nogle ting, der gør, at det kommer til at lugte. I det har jeg valgt at få en bil, der er fuldstændig beregnet til det, og så tilbyder jeg den service til borgerne, forklarer Bjarne Løth Bloch om firmaet Thisted Vaskeservice.

Maskinen virker sådan, at den tager skraldespanden og lukker af for omgivelserne. Herefter spuler den med vand, som bliver genbrugt i løbet af dagen. På den måde undgår maskinen at få et meget højt forbrug af vand. Der bruges hverken kemikalier eller sæbe, for det er udelukkende vand på 65 grader, der bruges.

Samarbejde med kommunen

Bjarne Løth Bloch er ikke ene om det nye firma. Han arbejder nemlig sammen med Thisted Kommune, fordi det er dem, borgerne har brokket sig til, når de har haft maddiker i skraldespandene.

Det fortæller Esben Oddershede, der er formand for Klima, Miljø og Teknik i Thisted Kommune

- Det er vi, fordi der er nogle relativt få, der har problemer med maddiker i skraldespandene. Derfor ville vi gerne kunne anvise en løsning, fortæller han.

Derfor har kommunen gjort det muligt for borgere at finde Thisted Vaskeservice på deres hjemmeside, hvis de har problemer.

Samarbejdet mellem kommunen og Thisted Vaskeservice går foreløbigt i to år, hvorefter parterne evaluerer på, hvordan det er gået.

Går det godt set fra kommunens side, er det planen, at arbejdet med at vaske borgernes skraldespande skal i udbud.

Miljørigtig rengøring

Indtil videre er der 20-25, der har meldt tilbage til Bjarne Løth Bloch, at de gerne vil have ham til at vaske deres affaldsspande.

En af dem er Ilja Godau, der bor i Thisted. 

- Jeg så det for et par uger siden i Affald Thy-appen, og så bestilte jeg med det samme. Vi gør det selv tre-fire-fem gange om året, fordi det hurtigt bliver meget ulækkert, og det tager ingen tid, før spyfluer og maddiker dukker op, siger han og argumenterer derfor bagefter for, hvorfor han har valgt Bjarne Løth Blochs tilbud.

- Fordi det er så nemt, og det koster jo næsten ingen penge. Det er et lille beløb, det er professionelle og vi skal ikke bøvle med det. Det kan ikke være nemmere. Det er en fantastisk service.

Når Ilja Godau og de andre tilmeldte får vasket deres affaldsspande, sker det på en måde, der skåner miljøet.

Det er et af de argumenter, Bjarne Løth Bloch bruger, når folk spørger, hvorfor de skal vælge ham i stedet for at gøre det selv.

- Vi slår på det miljørigtige i det. For hvor hælder folk vandet hen, når de er færdige med at vaske? For det er ikke helt fair at putte det ud i kloaksystemet, siger han.