Skandaleramt hospital fører til bekymringsbrev fra Mors og Thy
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Ekstra-regningen for Nyt Aalborg Universitetshospital må ikke lande hos thyboerne og morsingboerne, lyder det i bekymringsbrev.
Fugtskader, et sprængt budget og gentagne forsinkelser.
Gang på gang giver byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital hovedpine for regionsrådspolitikerne i Region Nordjylland.
Men det milliarddyre hospital giver også panderynker i Thy og på Mors.
- Vi håber, at en meget skarp prioritering kan sikre, at der ikke opstår en situation, hvor byggeriet af NAU (Nyt Aalborg Universitetshospital, red.) sætter udviklingen af de øvrige sygehuse i regionen i stå, lyder det i et bekymringsbrev, der nu er sendt til samtlige regionsrådsmedlemmer i Region Nordjylland.
Brevet er signeret af foreningen FAST (Fremtidens Akutsygehus i Thisted), der arbejder for at understøtte arbejdet med at fastholde og udvikle Aalborg Universitetshospital, Thisted som akutsygehus.
Fælles problematik
Formand i FAST Erik Holm forklarer, at foreningen siden dens fødsel i 2016 har haft en god dialog med regionsrådet.
- Men når man er i en presset situation, så er der risiko for, at der noget, der bliver glemt, siger han.
Han henviser til den seneste ekstraregning for Nyt Aalborg Universitetshospital, der lyder på 1,37 milliarder kroner. Ifølge TV 2 Nord står det samlede byggeri dermed til at blive 30 procent dyrere end planlagt.
- Anlægget af NAU er en engangsudgift. Det må ikke ødelægge den daglige drift i Thisted, Hjørring eller Farsø, lyder det fra Erik Holm.
To særlige prioriteter
I bekymringsbrevet opridser foreningen flere områder, hvor der er behov for forbedringer.
Det gælder blandt andet en afklaring af status for akut organkirurgi i Thisted, der har været "midlertidig" indstillet i gennem syv år.
Riget fattes penge. Det gør Region Nordjylland også.
TAGE LEEGAARD (K), REGIONSRÅDSMEDLEM, REGION NORDJYLLAND
Derudover mener foreningen, at regionsrådet bør prioritere digitalisering og sikre mere ambulant behandling i Thy.
Begge dele hænger ifølge formanden sammen med afstanden fra Mors og Thy til Aalborg.
- Der er meget langt fra Sydmors eller Sydthy til Aalborg, hvis man er kroniker. Derfor vil det være godt med flere ambulatorier og bedre digitalisering, begrunder Erik Holm.
Har brug for statshjælp
I regionsrådet giver bekymringsbrevet genlyd.
- NAU-byggeriet er et kapitel for sig selv. Hvis vi betaler hele regningen selv, så kan regionen ikke gøre noget de næste år, siger det konservative regionsrådsmedlem Tage Leegaard, der bor i Snedsted i Thy.
Tage Leegaard har ikke haft mulighed for at læse brevet, men har i sin tid været med til at lave foreningens vedtægter, og han mener fortsat Thy og omegn skal være udstyret med et akuthospital.
Regionsrådsmedlemmet, der en kort årgang har siddet i Folketinget, fortæller, at sundhedsvæsnet generelt er presset. Derfor er regionen afhængig af, at staten vil hjælpe med at betale ekstraregningen for det kommende hospital i Aalborg.
- Men riget fattes penge. Det gør Region Nordjylland også, erkender han.
I løbet af juni ventes Dansk Regioner sammen regeringen at nå til enighed om næste års regionsøkonomi. Derefter går de egentlige forhandlinger om næste års budget i Region Nordjylland i gang.
Hos FAST håber man, at videreudviklingen af Aalborg Universitetshospital, Thisted bliver prioriteret ved budgetforhandlingerne.
- Den udviklingen, der hele tiden er, må ikke gå i stå. Det vil i sidste ende gå ud over borgerne, siger Erik Holm.