Forsinkelse efter forsinkelse: Supersygehus er næsten 30 procent dyrere

Når det først går galt med et stort og komplekst byggeri, så går det virkelig galt. Det var hovedpointen fra dagens pressemøde, hvor Region Nordjylland fortalte om de årelange forsinkelser og budgetoverskridelse i milliardklassen.

I oktober 2013 tog man det første spadestik til Nyt Aalborg Universitetshospital, og budgettet dengang lød på 4,9 milliarder kroner.

Det hele skulle stå færdigt i 2020, men hverken budgettet eller tidsplanen er blevet overholdt.

På mandagens pressemøde kom det således frem, at man først forventer byggeriet færdig i 2026 – altså med seks års forsinkelsen, og prisen løber nu 1,37 milliarder kroner over budgettet – altså 28 procent dyrere end først antaget.

quote Der er ikke nogen, der gør sådan noget her med vilje

Martin Kjær, projektdirektør, Region Nordjylland

Martin Kjær overtog i februar ansvaret for byggeriet af det nye sygehus i Aalborg Øst. Dengang var både budget og tidsplan allerede sprængt, men og det stod hurtigt klart, at det var stod meget værre til end først antaget.

- Det er nemt at være bagklog, det er nemt at pege på hullerne i osten og nævne alt det, som man burde have gjort. Det, der er sværere, er at finde løsninger, så man kan komme videre. Det har været mit fokus, siger projektdirektøren.

Hentet nye kræfter

Rod med såkaldte bygherreleverancer, konflikter på byggepladsen og manglende styring af økonomi – dagens pressemøde havde en stemning af et byggeri ude af kontrol.

Derfor har den nye projektdirektør, Martin Kjær, bedt om at få uvildige konsulenter til at gennemgå planen for, hvordan Region Nordjylland får det nye sygehus færdigt.

- Det er ikke forfra, det er det bestemt ikke. Det er færdiggørelse af det relativt gode arbejde, der er lavet, og så er der nogle ting, som skal følges op, siger Kim Christiansen, der er hyret ind som ekstern rådgiver på sygehusprojektet.

quote Al historie viser, at vi kan løbe ind i udfordringer

Martin Kjær

På dagens pressemøde koncentrerede Region Nordjylland sig om planen for fremtiden. Ingen vil pege fingre eller sætte konkrete navne på de ansvarlige for de store budget- og tidsoverskridelser.

- Der er ikke nogen, der gør sådan noget her med vilje. Der er ikke nogen, der står op om morgenen og siger, nu vil jeg gøre et dårligt stykke arbejde, så tidsplanen skrider, siger Martin Kjær.

På ret køl

Her ni år efter første spadestik og fire år efter, at supersygehuset i Aalborg egentlig skulle have stået færdigt, er der dog optimisme.

I hvert fald hvis man spørger projektdirektør Martin Kjær og den nye rådgiver Kim Christiansen.

- Det skal jeg tro på, men det er klart at al historie viser, at vi kan løbe ind i udfordringer, siger Martin Kjær.

- Jeg tror på planen. Jeg tror helt sikkert på planen. Den har en robusthed i sig i og med, der er taget højde for rigtig mange punkter, siger Kim Christiansen.



Seneste nyt

fra Nordjylland