LIGE NU:

Slut med musikterapi til demente i Thy

Der er ikke penge til at fortsætte musikterapi i Thisted Kommune.

De musikterapeutiske toner er stoppet i Thy.

Selv om et plejehjem i Thisted var blandt de første til at afprøve musikterapi til demente ældre, så har kommunen ikke kunnet finde penge til at fortsætte ordningen.

- Lige i øjeblikket har vi ikke det koncept, og det er selvfølgelig også et spørgsmål om økonomi, siger Ida Pedersen (S), der er formand for Social og Sundhedsudvalget i Thisted.

Startede som forsøg

I 2017 afprøvede plejehjemmet Vibedal i Thisted musikterapi på demente beboere. Det dannede grundlag for TV MIDTVESTs dokumentar ”Lyden Af Liv”, og forsøget blev dengang så stor en succes, at den daværende udvalgsformand gerne så musikken fortsætte.

- Det er noget, vi gerne vil være med til at udvide. Det kunne jeg ikke forestille mig, at det ikke var, sagde den daværende formand for Social og Sundhedsudvalget, Peter Sørensen (DF), til TV MIDTVEST den 17. oktober 2017.

Siden er der kommet en ny udvalgsformand til, og en billigere løsning har taget over i kommunen.

- Vi har i øjeblikket nogle frivillige, der kommer og spiller og synger, og det bruger vi meget, siger udvalgsformand Ida Pedersen.

Holstebro og Struer satser på musikterapi

Andre steder i landsdelen er musikterapi ellers blevet sat i værk efter Thisted startede bølgen. Blandt andet i Struer og Holstebro, hvor Frederik Wunderlich er musikterapeut.

- Det er muligheden for at give nærvær til nogen, der har rigtig svært ved ellers at komme ud og blive mødt af andre, siger han.

Struer kommune har valgt at bruge 150.000 kroner på et års forsøg med musikterapi, og i Struer har musikterapeuten 12 timer om ugen med dels enetimer og dels fællesterapi.

- Vi går ikke bare ind og leverer en sætliste eller et repertoire. Vi går ind og fornemmer, hvad den her person har brug for, siger Frederik Wunderlich.

I Holstebro Kommune går de skridtet videre end i Struer

- Vi har allerede nu nogle gode erfaringer, og det er også det, der gør, at vi gør det permanent og at vi gerne vil udbrede det. Lige nu ligger vi på en udgift på omkring 390.000 kroner om året, og det er godt givet ud, siger Jens Kristian Hedegaard (V), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Kommune.

I Thisted har de da heller ikke helt opgivet at få musikterapeuter tilbage til kommunens plejecentre.

- Vi skal arbejde på sagen, og det er ikke noget, der er glemt, siger Ida Pedersen.

TV 2 viser i aften klokken 21.35 dokumentaren ”Lyden Af Liv”, der handler om musikterapi til demente.