Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Sundhedsstyrelsen: Intet tyder på, at stråling er skadelig

Sundhedsstyrelsen afviser, at stråling fra eksempelvis mobiltelefoner og wifi er sundhedsskadelig.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Over 400 danskere føler sig ramt af el-overfølsomhed og har meldt sig ind i EHS Foreningen. De oplever at blive syge af den ikke-ioniserende stråling, der kommer fra eksempelvis mobiltelefoner og trådløse netværk. 

Læs også Dorethe føler sig syg af stråling fra smartphones og wifi

Men hos Sundhedsstyrelsen mener man ikke, at der er nogen risiko for den almindelige borger ved at opholde sig tæt på de mange trådløse signaler.

- Der er ikke noget videnskabelig forskning, der endegyldigt siger, at det på nogen måde er farligt. Så man skal ikke gå og være urolig for det her, siger Mette Øhlenschlæger, enhedschef for strålebeskyttelse hos Sundhedsstyrelsen.

Man skal ikke gå og være urolig for det her.

Mette Øhlenschlæger, Sundhedsstyrelsen

Hun anerkender, at de mennesker, der oplever symptomer på EHS, er syge. Alligevel understreger Mette Øhlenschlæger, at forskningen ikke tyder på, at der er sammenhæng mellem deres symptomer og den stråling, de bliver udsat for fra trådløs kommunikation.

- Der er nogle enkelte forskningsresultater, der viser det, men de har ikke været mulige at gentage efterfølgende. Og det er noget af det, der er rigtigt vigtigt for os, siger Mette Øhlenschlæger. 

Mette Øhlenschlæger fra Sundhedsstyrelsen mener ikke, man skal være bekymret for den ikke-ioniserende stråling fra mobiltelefoner og trådløse netværk Foto: TV2

Anbefaler forsigtighed

Selvom Sundhedsstyrelsen ikke mener, at den ikke-ioniserende stråling er skadelig for mennesker, har de alligevel udarbejdet anbefalinger for, hvordan man skal håndtere mobiltelefonen.

- Det her er jo et forholdsvist nyt område, kan man sige. Vi har ikke brugt mobiltelefoner i så mange år, og derfor har vi i henhold til forsigtighedsprincippet lagt nogle anbefalinger ud i forhold til brug af mobiltelefoner, siger Mette Øhlenschlæger.

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at man ikke sover med mobiltelefonen ved siden af hovedet, og at man bruger sit headset eller sætter telefonen på højtaler, når man taler i telefon.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende mobiltelefoni 

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen en række enkle forholdsregler, man bør følge for at reducere eksponeringen fra mobiltelefoner:
  • Brug headset eller håndfri funktion med øresnegl ved samtale, eller brug højtalerfunktionen
  • Brug så vidt muligt SMS i stedet for samtale
  • Begræns varigheden af samtaler
  • Sov ikke med telefonen tæt ved hovedet
  • Begræns samtaler under dårlige sende/modtageforhold (kan ses på displayet) og i transportmidler
  • Dæk ikke telefonen til med sølvpapir, specielle covers eller lignende
  • Sammenlign telefoners SAR-værdi. Lavere SAR-værdi medfører lavere eksponering
Kilde: Sundhedsstyrelsen