LIGE NU:

Ualmindelig stor interesse for valg til menighedsråd: Thyboer vil beholde deres præst

Der er varierende interesse for valgene til landsdelens menighedsråd. I Sydthy betyder kampen om at beholde en præst, at der for en gangs skyld er usædvanligt mange kandidater.

Tirsdag aften er der valg til landets menighedsråd, men trods en ny valglov kan det være svært at rekruttere nok medlemmer til menighedsrådene. Undtagelsen er dog, når der skal ansættes en ny præst i et sogn. Det er nemlig én af menighedsrådenes opgaver.

- For mange medlemmer vil den vigtigste opgave være at være med til at ansætte sognets præst, siger Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd til Ritzau.

Netop den situation er opstået i Sydthy. Ved seneste menighedsrådsvalg i 2016 havde de i Agger svært ved at finde nok kandidater, men sådan er det ikke i år.

- Der er i hvert fald syv, der vil stille op til det nye menighedsråd, og jeg har aldrig før oplevet, at der var så mange, der på forhånd har tilkendegivet, at de vil stille op, siger Gitte Thøgersen, der lige nu er formand for menighedsrådet i Agger.

Det er over 50 år siden, at menighedsrådet i Agger senest har haft så mange kandidater, at der var kampvalg.

FAKTA OM MENIGHEDSRÅDENE OG DERES FUNKTION

Vil kæmpe for præsten

Grunden til den store interesse er, at tre ud af fire borgere i sognet har skrevet under på, at de gerne vil beholde deres præst, Claus Nybo, selvom han er blevet 70 år og dermed har nået den alder, hvor præster skal gå på pension. Den holdning er et flertal i menighedsrådet dog ikke enig i, og derfor er der i år ekstra interesse for at stille op til valget.

- Jeg ville da hellere, at man bare havde lyst til at stille op, men jeg synes, det er dejligt, at folk vil stille op, siger Gitte Thøgersen.

Der skal vælges fem medlemmer og minimum tre suppleanter til menighedsrådet i Agger. Med mindre nogen er utilfreds med aftenens valg og kan stille med alternative kandidater til et kampvalg i november, bliver valget afgjort tirsdag aften.