LIGE NU:

Dom: Fængselsstraf for hærværk mod jødisk gravplads

To mænd er ved Retten i Randers fundet skyldige i hærværk, der er racistisk og homofobisk motiveret. Den ene mand er fra Hobro.

En novembernat sidste år blev en jødisk gravplads i Randers udsat for voldsomt hærværk. 

84 gravsten blev overhældt med maling, seks gravsten blev væltet og én grav fik påklistret en jødisk davidsstjerne med teksten ´Jude´. Mærket er en klar reference til de jødestjerner, Hitler tvang jøderne til at gå med under Anden Verdenskrig. 

Hærværket skete på årsdagen for krystalnatten, hvor nazisterne i 1938 nedbrændte synagoger, smadrede jødisk-ejede butikker og tog 30.000 jødiske mænd blev sendt i koncentrationslejr. 

Nu er to mænd dømt i sagen: En 28-årig mand fra Randers og den 39-årige Jakob Vullum Andersen fra Hobro. 

Jakob Vullum Andersen er blevet idømt et års ubetinget fængsel, mens den 28-årige mand skal mentalundersøges inden hans straf bliver udmålt. Retten finder det bevist, at Jakob Vullum Andersen er anstifteren bag hærværket, mens den 28-årige mand har stået for at udføre det. 

De to dømte er begge aktivister for Den Nordiske Modstandsbevægelse - også kaldet Nordfront, som er en nynazistisk bevægelse.

Fældende beviser

Den 39-årige mand blev blandt andet fældet af oplysninger fra hans Google-konto, som placerer ham tæt på gerningsstedet på gerningstidspunktet. Derudover blev der fundet grøn maling og "jude"-klistermærker i lejlighederne hos de to.  

Endelig var de to fanget på en overvågningsvideo ligesom sms´er mellem gerningsmændene afslører, at de har planlagt hærværket. 

Den 39-årige mand Jakob Vullum Andersen var desuden anklaget for at have delt voldsomme jøde- og fremmedfjendske billeder på internettet. Forhold han også blev fundet skyldig i.  

Blandt andet en grafik, der viser jøder og dåser med giftgassen zyklon B, som blev brugt til at gasse jøder under Anden Verdenskrig. Til illustrationen har Jacob Vullum Andersen skrevet teksten:  "Happy hunukkah" med henvisning til den jødiske højtid. 

I alt blev 84 gravsten overhældt med maling. 
I alt blev 84 gravsten overhældt med maling. 

Homofobisk hærværk

Udover gravpladsen var de to også anklaget for at have lavet hærværk på en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk i Aarhus i juni 2019. 

Bænken, der normalt er rød, orange, gul, grøn, blå og lilla blev overmalet med olivengrøn og efterfølgende blev der på Den Nordiske Modstandsbevægelses hjemmeside skrevet forhånende om homoseksuelle.

De to mænd var derfor anklaget for brud på racismeparagraffen, fordi personer blev truet på grund af deres seksuelle orientering.