Forældre får mindre tid til at hente ungerne: - Helt absurd
21 kommuner har skåret i daginstitutionernes åbningstider inden for de seneste fem år. Tre er nordjyske.
Når børn skal hentes og bringes i vuggestuer og børnehaver, så er der mindre tid at gøre det i for forældre flere steder i landet.
I mere end hver femte kommune har man nemlig skåret i åbningstiderne for daginstitutionerne inden for de seneste fem år.
Det viser en rundspørge, TV 2 har lavet.
21 kommuner svarer, at de har forkortet åbningstiden. Og de fleste begrunder det med stramme kommunale budgetter.
- Det er helt absurd. Vi har fået minimumsnormeringer, der skulle give os højere kvalitet, men man bliver ved med at skære i andre dele af dagtilbuddene som for eksempel åbningstiderne. Det giver ingen mening, siger Signe Nielsen, der er formand for forældreorganisationen FOLA.
Hun mener ikke, at besparelserne harmonerer med de seneste års politiske fokus på at skabe bedre rammer for børnene – blandt andet med kravet om minimumsnormeringer, der trådte i kraft ved årsskiftet.
- Vi kæmpede for, at kvaliteten skulle op, og der skulle mere fokus på området. Og det er der ikke kommet.
Disse kommuner har skåret i dagtilbuddenes åbningstider:
Aalborg
Aarhus
Ballerup
Bornholm
Egedal
Esbjerg
Fredensborg
Guldborgsund
Helsingør
Holstebro
Hørsholm
Jammerbugt
Kerteminde
Kolding
København
Køge
Lolland
Næstved
Skanderborg
Vejle
Vesthimmerland
En presset hverdag
I daginstitutionen Grenen i Gistrup lidt uden for Aalborg har børnene siden årsskiftet kunne være i institution en time mindre om ugen.
Og det presser flere forældre.
- Det er jo det her med, at man ikke kan nå at hente børnene, inden institutionen lukker, og vi har jo også et arbejde, siger Lone Frøkjær Christensen.
Samme toner lyder fra forælder Martina Eisenhardt.
- Det kan godt være presset for os. Heldigvis får vi det til at hænge sammen, men jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det kan være svært.
Og udfordringen er også større end bare den kortere åbningstid, mener forælder Kristina Dalsgaard Jørgensen.
- Jeg synes generelt, man skal lade være med at spare på et område, der i forvejen er så ramt.
I Aalborg er det en del af en større spareplan, at kommunen fra årsskiftet har skåret i åbningstider til vuggestuer og børnehaver. Og dagtilbudschef Merete Villsen siger, at besparelsen er sket for at sikre kvalitet for børnene og tid med en voksen.
- Det er klart, at hvis ikke politikerne vil træffe beslutning om at korte åbningstiderne ned, så skulle jeg strække pædagogernes arbejde længere ud. Og det vil betyde, at det er endnu sværere at være nærværende over for børnene, sætte sig ned, lege og spise frokost med dem.
Men kan man sige, at I har ofret lidt af åbningstiden for at sikre minimumsnormeringer?
- Uanset hvordan man sparer på dagtilbudsområdet, så har det indflydelse på minimumnormeringerne, fordi det er den store udgift, siger Merete Villsen.
Hvad er minimumsnormeringer?
Den 1. januar 2024 trådte lovkravet om minimumsnormeringer i daginstitutioner i kraft.
Det betyder, at kommunalbestyrelsen skal sikre, at der minimum er:
Én pædagogisk personale pr. tre børn i vuggestuer og minimum én pædagogisk personale pr. seks børn i børnehaver.
Kilde: Børne- og undervisningsministeriet
Ifølge børne- og undervisningsministeriet bliver der med loven om minimumsnormeringer tilført 1,6 milliarder kroner om året på landsplan til mere pædagogisk personale i daginstitutionerne.
Staten skal indse problemet
Hos FOLA mener formand Signe Nielsen ikke kun, at der er et problem med kvaliteten for de små her og nu. Det rækker meget længere ud i fremtiden.
- Det nytter ikke noget at spare på det område. Det er børnenes fremtid, det handler om.
Kommunerne har jo en presset økonomi, og man kan jo ikke få det hele, hvis budgettet skal gå op?
- Nej, det kan man ikke, men det her kommer til at koste dyrt, hvis man bliver ved med at have børn i mistrivsel, så får staten et problem. Det her er en langsigtet investering, og det skal staten til at indse, siger Signe Nielsen.
Derfor har TV 2 spurgt børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) om han vil stille op til interview. Det har han ikke haft mulighed for på grund af ferie, men oplyser i et skriftligt svar igennem ministeriets presseafdeling, at det skal være muligt at have et normalt job og få pasning til sine børn. Derfor har han i foråret indskærpet over for kommunerne, at de skal sikre åbningstider, der modsvarer familiernes behov.
Ministeriet oplyser også, at der er sat penge af til lønløft på børneområdet, og til at flere ufaglærte kan opkvalificere sig til pædagoger og pædagogiske assistenter.