Her spotter propelfly russiske krigsskibe nord for Læsø – bemærkelsesværdig timing, mener ekspert
Video: Alexander Aagaard, TV2.
Der er noget i gære i de danske farvande, og Forsvaret holder skarpt øje med russiske krigsskibe.
I et lille propelfly satte fotograf Alexander Aagaard og en pilot sig fredag eftermiddag for at finde de to russiske krigsskibe, der er blevet set flere gange de seneste dage i det danske farvand.
Missionen lykkedes, og godt 40 kilometer nord for Læsø spottede de to russiske korvetter, der sejlede tæt.
- De var svære at spotte, fordi de er grå, og der var meget gråt derude, så de gik i et med det hele, fortæller Alexander Aagaard.
I det lille fly cirkulerede de rundt om skibene i seks minutter for at få optagelser af dem.
- De kunne helt sikkert se os, og der var folk på dækket, fortæller fotografen.
Bemærkelsesværdig timing
Flyet var for langt væk fra skibene til, at piloten og fotografen kunne se, hvad der foregik om bord.
For hvad laver de russiske krigsskibe i det hele taget i det danske farvand?
Ifølge Kasper Junge Wester, der er journalist ved forsvarsmediet Olfi og har en fortid som overkonstabel i Søværnet, er det ikke til at vide.
Dog er det ikke usædvanligt, at russiske skibe ligger i det område, hvor de ligger i øjeblikket, siger han. Men timingen er bemærkelsesværdig, konstaterer han.
- Det er klart, at lige nu læser man det ind i en kontekst med, hvad der er sket i Østersøen med Nord Stream 1 og 2, siger Kasper Junge Wester og henviser til de kraftige spekulationer, om at russerne stod bag den formodede sabotage på gasledningerne.
Herunder kan du se interview med Kasper Junge Wester:
Spekulationer omkring telekabler
Kasper Junge Wester mener, at Forsvaret har en ”rigtig stor interesse” i at finde ud af, hvad der foregår, og hvorfor krigsskibene ligger der.
Desuden påpeger han, at der er mange, der spekulerer i, om russerne vil gøre noget ved de telekabler, der ligger lidt syd for, hvor skibene ligger.
Men han vurderer ikke umiddelbart, at der er en reel risiko for sabotage på kablerne.
- Der er så tilpas meget opmærksomhed på dem, at det er svært at forestille sig, at de kan gøre det, uden nogen ser det, siger Kasper Junge Wester.
Ud over skibenes tilstedeværelse nord for Læsø blev deres tur gennem Storebælt også bemærket. Det skyldes især, at fire danske lodser oplevede, at deres GPS-navigationsudstyr gik i sort på en og samme tid, da krigsskibene var blot 20 kilometer fra dem.
Hvis det viser sig, at russerne bevidst forsøgte at jamme de danske lodser, er det i den grad bemærkelsesværdigt, mener Kasper Junge Wester.
- Det er i så fald en ren provokation, for der kan ikke være nogen operationel grund til det, siger han.
Forsvaret holder skarpt øje
Han fortæller videre, at Søværnets inspektionsskib Thetis holder skarpt øje med de russiske korvetter nord for Læsø. Thetis har ifølge ham sejlet rundt om skibene i en firkant i ”rigtig mange timer”.
- Det er tydeligt, at man har holdt skarpt øje med dem - formentlig også i nattetimerne - om de har fortaget sig noget på dækket af skibene eller i vandet, eller hvad man kunne forestille sig, siger Kasper Junge Wester.
Ud over de russiske skibe i dansk farvand og den formodede sabotage i Østersøen har der også været meldinger om rystelser ved Læsø tirsdag.
Men ifølge Kasper Junge Wester bør man passe på at koble alle tingene sammen.
- Det er en meget menneskelig mekanisme, at man kobler alt sammen og danner sammenhæng, hvor der måske ikke er nogen, siger han.
Den første melding fra centret De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) lyder også, at rystelserne umiddelbart var naturlige.
Uanset hvad – sabotage eller ej – så vurderer Kasper Junge Wester, at russerne sikkert er meget tilfredse med den nuværende situation.
For ifølge ham udnytter russerne situationen og nyder godt af opmærksomheden fra Forsvaret, Søværnet såvel som medierne.
- Man kan ikke afvise, at det, at de ligger her, også handler om, at de vil vise deres tilstedeværelse og sende signaler til os i Danmark og vesten i bredere forstand, siger han.
TV2 Nord var fredag på Læsø for at tale med læsøboerne om situationen. Se indslaget herunder: