Ny finanslov sikrer mere gratis tandpleje og penge til fødselsområdet

Henover weekenden har regeringen præsenteret delaftaler for henholdsvis det grønne område og sundhedsvæsenet, og nu er en aftale for den sidste del af det statslige budget faldet på plads.

Finansloven sikrer blandt andet gratis tandpleje til 18-21-årige, et løft på 100 millioner kroner til fødselsområdet, færre elever i de mindste skoleklasser, penge til landets SFO'er, styrkelse af læreruddannelsen og bedre mulighed for at lade sit barn blive et ekstra år i børnehaven. Til gengæld får håndværkerfradraget dødsstødet.

- Dansk økonomi er inde i en rigtig god periode. Der er næsten for meget fart på, og derfor er det her er en finanslov, hvor vi letter foden fra speederen. Vi strammer op, siger en glad finansminister Nicolai Wammen (S) under præsentationen af den samlede finanslov for 2022, som der altså har været færre penge at forhandle om end førhen.

Bag aftalen står foruden regeringen og dens støttepartier også Kristendemokraterne.

- Alt i alt er det en meget forsvarlig finanslov, hvor vi holder hånden under velfærden, og partierne bag aftalen hver især har fået ønsker opfyldt, siger Wammen.

Hvorfor er finansloven vigtig?

Finansloven er det danske statsbudget for det kommende år og kaldes populært for landets husholdningsbudget. Det er her, de økonomiske linjer lægges - for eksempel hvor mange penge der skal gå til skoler, forsvar og hospitaler.

Selve loven fylder traditionelt omkring 500 sider, hvilket gør den til den mest omfattende af alle love.

Hvis regeringen ikke får vedtaget sin finanslov, må den gå af eller udskrive valg.

Færre børn i de yngste klasser

Traditionen tro, og ganske som finansministeren siger det, bærer finansloven præg af de krav, som støttepartierne for uger tilbage gik til de indledende forhandlinger med.

På SF's ønskeseddel stod blandt andet mindre skoleklasser og en tryg fødsel for alle.

De havde helst set, at loftet for skoleklasser, der i dag er på 28 elever, kom ned på 24 for alle årgange. I stedet er det endt på 26 for de mindste klasser, hvilket partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) er både glad for og stolt af:

- Det her er børnenes finanslov, siger hun og tilføjer, at det næsten er 30 år siden, at klasseloftet sidst blev sænket.

Gratis tandlæge op til 21 år

Enhedslisten gik til forhandlingerne med et krav om at udvide den kommunale børne- og ungdomstandpleje til også at dække de 18-25-årige, men må altså nøjes med de unge op til 21 år.

Det er partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, "meget, meget stolt over", siger hun:

- Det er en stærk velfærdsrettighed, og vi synes i det hele taget, at det er skørt, at hvis man brækker benet kan man få hjælp i sundhedsvæsenet, men hvis man knækker tanden eller får et problem i sin mund, dækker velfærdssamfundet ikke. Sådan synes vi ikke, det bør være.

Samtidig fremhæver hun også fødselsområdet som et punkt, de i Enhedslisten er glade for at være med til at løfte.

- Det brænder derude, og jeg tror ikke, det er gået nogens næse forbi, hvordan fødende er blevet sendt med taxa fra det ene sygehus til det andet, og hvordan jordemødre er gået grædende hjem fra arbejde, fordi de ikke føder, de kan levere det, der er behov for.

Vil bekæmpe trivselskrise

De radikale havde særligt grønne initiativer på listen, da de indledte finanslovsforhandlingerne, og mange af dem blev altså allerede opfyldt med delaftalen lørdag. Men partiet havde også et ønske om at styrke læreruddannelse og fritidspædagogik, og her er altså fundet penge til begge poster.

- Vores børn og unge har det stadig svært. Det er stadig hvert sjette barn, der går ud af folkeskolen uden at kunne de basale og uden at trives. Derfor sætter vi nu penge af til klubber og SFO'er. Til at der er nok voksne til at tage sig af vores børn, der hvor de kommer efter skole, siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer om de ekstra 65 millioner kroner, der i 2022 er sat af til læreruddannelsen:

- Det skal være en rigtig, rigtig god læreruddannelse. Der skal være nok undervisere, nok timer og nok kvalitet.

Samtidig er den radikale leder glad for, at håndværkerfradraget afskaffes, så man stopper med at "kaste bål på et allerede ophedet marked".

Et ekstra år i børnehave

Alternativets ordfører, Torsten Gejl, fremhæver blandt andet den bedre mulighed for at lade sine børn blive et ekstra år i børnehaven som en sejr.

- Mange går og tror, at det er dem, der er noget galt med, men i virkeligheden er de bare de små altid. Der skal forældre kunne sige: "Mit barn skal have et ekstra år i børnehave," siger han.

Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, stemmer i. Hun er også særligt stolt af den vægt, finanslovens parter har lagt på børnene. Derudover glæder hun sig desuden over, at der med Kristendemokraternes bidrag er tale om en bred aftale.

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at der var plads til skattelettelser i bunden eller andet, som måske mere er vores end støttepartiernes politik. Derfor ser vi frem til også at fortsætte et samarbejde henover midten, som skaber de gode, brede løsninger, siger Isabella Arendt.

Se indslag om finansloven 2022 her:


Seneste nyt

fra Nordjylland