Nyt forslag skal skaffe flere organdonorer – men forening frygter modsat effekt
Foto: Jesper Lange
Mens 'Organdonation - ja tak!' tror på forslaget vil skaffe flere organer, vender Lungeforeningen tommelfingeren ned.
Patientforeninger er i strid om effekten af nyt forslag fra regeringen, der skal skaffe flere donorer.
Begge foreninger vil gerne have flere til at donere organer.
Men hos Lungeforeningen frygter man regeringens nye forslag om automatisk at gøre alle voksne over 18 år til organdonorer.
Det her er ikke vejen frem
Torben Mogensen, formand i Lungeforeningen
Hos en anden patientforening, nemlig "Organdonation - ja tak", blev formanden så glad, at han med egne ord fik våde øjne.
- Det er noget, vi har arbejdet på i ni år. Det er en kæmpesejr, siger Lasse Heidelbach fra Aalborg, der i 2015 stiftede foreningen.
Lungeforeningens formand, Torben Mogensen, tror derimod, at det nye udspil fra regeringen vil skade den kamp, som begge foreninger arbejder for:
- Vi skal gøre alt for at få så mange donerer som muligt. Men det her er ikke vejen frem, fastslår Torben Mogensen over for TV 2.
Udgangspunktet for regeringens forslag er, at kun godt hver fjerde dansker over 15 år har fået registreret i donorregistret, om deres organer må benyttes til donation eller ej.
Sjældent familien overruler
Regeringens forslag lægger op til, at de danskere, der ikke har ladet deres holdning til organdonation registrere, automatisk bliver medregnet til den gruppe, der har sagt ja til at donere deres organer.
Umiddelbart kunne man ud fra ordlyden antage, at det vil drive flere organdonorer frem.
Men som man i Lungeforeningen ser det, kan det også få den modsatte effekt.
Torben Mogensen frygter nemlig, at forslaget vil få endnu færre til aktivt at registre deres holdning i donorregistret, og dermed vil flere tilfælde blive overladt til den efterladtes pårørende.
Med regeringens forslag vil det nemlig også – som nu – fremover være familien, som i sidste ende skal sige god for donation i de tilfælde, hvor der ikke ligger nogen registrering om hvorvidt, den afdødes organer kan doneres.
Som det er nu, er det dog muligt at blive registreret for at sige ja til donation, men samtidig lade det være op til ens efterladte at tage den endelige beslutning.
- I dag er det sådan, at hvis man har sagt aktivt ja, så er det ekstremt sjældent, at familien efterfølgende siger nej, siger Torben Mogensen.
Til gengæld er der langt flere pårørende, der modsætter sig organdonation, når den afdøde ikke aktivt har fået registreret sin holdning.
- Hver fjerde siger nej, hvor der ikke er nogen registrering i donorregistret. Og det her vil betyde færre positive tilkendegivelser i donorregistret, siger Torben Mogensen.
Ny lever reddede datter
Men den frygt har foreningen "Organdonation - ja tak" ikke.
Tværtimod tror foreningen, at flere aktivt vil få registreret, at deres organer kan bruges til donation, når loven også kan komme til at lægge op til, at det skal være sådan.
Talsmanden for "Organdonation - ja tak", der har 600 medlemmer, har selv haft organdonation tæt inde på livet. Hans datter fik, da hun kun var 18 måneder gammel, konstateret kræft i leveren. Men det endte med, at hun fik transplanteret en ny lever fra en donor.
- I dag er hun 11 år gammel, har det godt og går i fjerde klasse, fortæller Lasse Heidelbach.
En "svær beslutning"
Hændelsen er en del af baggrunden for, at han oprettede foreningen i 2015. Siden har foreningen kæmpet for, at de danskere, der ikke har ladet deres holdning registrere, automatisk indgår som om, de har sagt ja til donation.
- Det kommer til at ligge på rygraden, at flere så registrerer sig for deres holdning. Det kan vi se i udlandet, siger Lasse Heidelbach.
Hos Lungeforeningen ser Torben Mogensen anderledes på det.
- Hvis man ikke melder sig med sin holdning, fordi man tænker, at man alligevel står i donorregistret, kan det efterfølgende give utryghed og gøre familien mere usikre.