Særligt spilkort træder i kraft i kioskerne i dag: - Vi kan se, at det virker
Foto: TV2
Hvis folk vil spille, så vil de kunne finde en måde, siger Center for Ludomani. De tror dog stadig, at nyt tiltag vil have stor effekt over for unge.
Det skal være slut med at spille anonymt i danske kiosker.
Fra søndag skal man nemlig identificere sig med et såkaldt spilkort. Det betyder, at man ikke længere kan gå i sin lokale kiosk og spille penge på eksempelvis en fodboldkamp uden at identificere sig med navn og alder.
Spilkortet skal blandt andet sikre, at børn under 18 år ikke kan slippe afsted med at spille, fordi det er ulovligt for mindreårige.
Og det møder stor opbakning fra Center for Ludomani, der behandler spilafhængighed.
De seneste år har de nemlig oplevet et stigende antal unge henvende sig for at få hjælp, fortæller de.
- Vi kan se, at vi procentvis har lige så mange børn og unge, der har udviklet ludomani, som i den voksne gruppe. Det er rigtig alvorligt, for vores børn og unge skal ikke spille, siger centerleder Henrik Thrane Brandt til TV 2.
Skal kende alder og identitet
Aftalen om spilkortet blev indgået i 2021 af den daværende regering og et bredt flertal af Folketingets partier. Kortet skal sikre, at man skal identificere sig gennem sit NemID/MitID hos spiludbyderen for at kunne spille.
Men kortet har været udskudt ad flere omgange, men træder altså nu i kraft.
Omkring 478.000 danskere har som minimum et lavt niveau af spilproblemer, viser de seneste tal fra 2021 fra Spillemyndigheden. Det er især mænd i aldersgrupperne 18 til 24 år og 25 til 39 år, der har problemer med spil.
Blandt de unge under 18 år har flere end 27.000 et spilproblem, viser Spillemyndighedens tal.
Derfor forventer Henrik Thrane Brandt, at den nye regel især vil kunne gøre en forskel for unge, som, centeret oplever, er en meget udsat gruppe.
- De, der kommer på Center for Ludomani, fortæller os, at det har været meget let for dem at gå ind i de her kiosker, og der har været en del journalister, der gennem tiden har sendt unge ind, som tydeligvis var under 18 år, men som har kunnet spille i 8 ud af 10 kiosker, siger han.
Nogle vil omgå reglerne
Spilkortet skal også sikre, at registrerede i ROFUS-registret, der er et frivilligt register for spilafhængige, udelukkes fra spillemaskinerne i kioskerne.
Henrik Thrane Brandt er klar over, at nogle måske vil kunne finde en smutvej til at spille. Eksempelvis frygter han, at nogle unge stadig vil kunne omgå reglerne ved at spille på udenlandske sider.
Alligevel mener han, at lovgivningen fra Christiansborg er et vigtigt skridt i den rigtige retning.
- Hvis folk vil spille, så kan de altid spille, men tilgængelighed og synlighed er to farlige ting, så jo flere barrierer vi kan sætte op, jo større chance er der for, at færre kommer i gang, mener han.
Danske spil: - Det virker
I 2020 indførte spiludbyderen, Danske Spil, et lignende tiltag. Det såkaldte spil-id skulle sikre, at unge under 18 år ikke kunne benytte sig af deres spil, og forhindre matchfixing og hvidvask.
Ifølge administrerende direktør Karsten Hoang har tiltaget haft en effekt, og de hilser derfor det nye spilkort velkomment.
- Vi har arbejdet med det i 3 år, og vi kan se, at det virker. Man skal ikke kun vise, at man er 18 år, men får også registreret sit spil, og det betyder, at vi kan følge ens spiladfærd på tværs af butiks- og onlinespillet, siger han til TV 2.
Han forklarer, at Danske Spil også har en indsats, hvor de med hjælp fra kunstig intelligens holder øje med kundernes spiladfærd og pengeforbrug og kontakter dem, hvis det tyder på, at de er ved at udvikle spiladfærd.
I skal jo også tjene penge på, at nogle kommer ned og spiller. Er det ikke at sætte ræven til at vogte gæs?
- Vi har et kæmpe ansvar som udbyder af spil, og som statsejet har vi også det ekstra ansvar, at vi både skal tjene penge, men også skal gå forrest i markedet og sige, at det er den måde, man især kan beskytte spillerne på.
Flere artikler fra tv2.dk