Vingegaard skærer alt overflødigt væk

Critérium du Dauphiné er blot Jonas Vingegaards fjerde løb i år. Han har lavet topresultater i de tre første.

Cykelverdenens øjne vil hvile tungt på Jonas Vingegaard i den traditionelle Tour de France-opvarmning Critérium du Dauphiné, der begynder søndag.

Dels er en regerende Tour-vinders forfatning altid interessant få uger før et titelforsvar. Dels er der generelt ret langt mellem mulighederne for at se Vingegaard med et startnummer på ryggen.

Han er nu så stort et navn på sit hold, Jumbo-Visma, at han kun skal koncentrere sig om at vinde. Og det kan direkte aflæses på et sæsonprogram, hvor alle "overflødige" løb er skåret fra.

Løbskalenderen tæller foreløbig ikke et eneste endagsræs og består i stedet af nogle få håndplukkede etapeløb, der kan indbringe sejre og give den optimale forberedelse til Tour de France.

Som eksempelvis Critérium du Dauphiné, der bliver Vingegaards blot fjerde løb i år.

- Nu stiller jeg kun op, når jeg tror på, at jeg kan vinde. Jeg har valgt endagsløbene fra for at fokusere på det, jeg er god til. Det er i etapeløb, jeg præsterer bedst. Jo længere etapeløb jo bedre, siger Vingegaard.

- Hvis jeg ikke rigtig er i form, så skipper jeg hellere et løb, så jeg i stedet kan få noget bedre og mere intensiv træning.

- Og hvis jeg skal køre optimalt, er jeg nødt til at slappe lidt af inden løbene og igen bagefter. Det er lettere at komme i form, når jeg ikke kører løb, forklarer han.

Han medgiver, at hans strategi er væsentlig anderledes end rivalen Tadej Pogacars.

Mens sloveneren med tordnende succes kørte et tætpakket klassikerprogram i foråret, har Vingegaard i langt højere grad bundet sin sæson op på et topresultat i Touren.

- Hvis jeg styrter i Tour de France, så er det selvfølgelig et problem, erkender Jonas Vingegaard.

- Jeg vil dog ikke sige, at sæsonen er smadret. Jeg vandt Baskerlandet Rundt, og hvis jeg også gør det godt i Dauphiné, så har det jo ikke været en dårlig sæson, siger han.

Højere niveau

Udover den suveræne sejr i Baskerlandet har han i denne sæson vundet O Gran Camiño og er blevet nummer tre i Paris-Nice. Målet er en ny topplacering i Dauphiné og dermed en perfekt Tour-generalprøve.

Selvtilliden fejler i hvert fald intet.

- Jeg synes, jeg er bedre, end jeg var sidste år. Dengang havde jeg ikke den bedste vinter, fordi jeg var meget syg og lidt skadet. Det har jeg ikke haft noget af i år, og det kan jeg tydeligt mærke.

- Mit niveau er bare højere. Jeg håber selvfølgelig, at det ikke kun skyldes, at jeg er sluppet for uheld, men også at jeg grundlæggende har forbedret mig.

- Samtidig har jeg en masse selvtillid og tro på, at jeg kan køre med om sejrene. Jeg ved, at hvis jeg har gjort mit forarbejde, så kan jeg være med. Det giver ro, siger Jonas Vingegaard.

Critérium du Dauphiné køres over otte etaper og begynder søndag.


Seneste nyt

fra Nordjylland